A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Η δημοφιλής παραλία της Κύπρου, που δε θα υπήρχε χωρίς τους αμαξάδες της Λεμεσού!

Μια απίθανη ιστορία συνοδεύει τη δημοφιλή παραλία της Λεμεσού, το Δασούδι, η οποία δημιουργήθηκε κατά την Αγγλοκρατία. Εκείνη την εποχή, οι αμαξάδες, ένα από τα σημαντικότερα επαγγέλματα της πόλης, διακινούσαν ανθρώπους και εμπορεύματα κατά μήκος της παραλιακής οδού. Τους χειμερινούς μήνες, όμως, το έργο τους δυσκόλευε και μάλιστα πολλές φορές γινόταν απαγορευτικό, αφού η θάλασσα αγρίευε και έβγαινε προς τα έξω. 

Ο Μαυροκορδάτος, διοικητής της Αστυνομίας της Λεμεσού το 1903, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία και τα προβλήματα που δημιουργούνταν στην περιοχή. Η λύση που έδωσε ήταν η δημιουργία ενός αλσύλλιου με πεύκα, ευκαλύπτους και ακακίες. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν τότε για να φυτευτεί η περιοχή και να δημιουργηθεί ένα φυσικό ανάχωμα στην ορμή της θάλασσας.

Ο χώρος αυτός είναι σήμερα μια σπάνια – αν όχι η μοναδική – περίπτωση παραλίας στις κυπριακές ακτές, που συνδυάζει πλούσια βλάστηση και πρόσβαση στη θάλασσα, μέσα στην καρδιά της πόλης. Έτσι, το Δασούδι, που δημιουργήθηκε για σκοπούς καθαρά πρακτικούς, αποτελεί σήμερα έναν πνεύμονα πρασίνου, που, αν και δε δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο, είναι διέξοδος για χαλάρωση, βουτιές στη θάλασσα, άθληση και παιχνίδι.

Μάθε περισσότερα για το Δασούδι εδώ.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.