16348

Η δημοφιλής παραλία της Κύπρου, που δε θα υπήρχε χωρίς τους αμαξάδες της Λεμεσού!

07/10/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)
Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα στην παραθαλάσσια περιοχή της Γερμασόγειας, στη Λεμεσό, είναι το δεντροφυτεμένο πάρκο κατά μήκος της ακτής, γνωστό ως Δασούδι. Το πάρκο καθιστά την παραλία αυτή τη μοναδική ακτή εντός πόλης στην Κύπρο, με δέντρα να φτάνουν μέχρι την άμμο. Πως, όμως, προέκυψε το πάρκο αυτό δίπλα στη θάλασσα;

Κατά την Αγγλοκρατία, όταν οι αμαξάδες φρόντιζαν για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων κατά μήκος της παραλιακής οδού, ο χειμώνας δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη διακίνησή τους. Όποτε η θάλασσα αγρίευε και έβγαινε προς τα έξω, έφτανε μέχρι τον χωματόδρομο, διακόπτοντας εντελώς την πρόσβαση.

Ο Μαυροκορδάτος, διοικητής της Αστυνομίας Λεμεσού το 1903, αποφάσισε τη δημιουργία ενός αλσυλλίου με πεύκα, ευκαλύπτους και ακακίες, με σκοπό να αποτρέψει τις ζημιές στον δρόμο. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν τότε για να φυτευτεί η περιοχή και να δημιουργηθεί ένα φυσικό ανάχωμα στην ορμή της θάλασσας.

Σχετικα

Έτσι, το Δασούδι, που δημιουργήθηκε για σκοπούς καθαρά πρακτικούς, αποτελεί σήμερα έναν πνεύμονα πρασίνου, που είναι διέξοδος για χαλάρωση, βουτιές στη θάλασσα, άθληση και παιχνίδι.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.