Το τεράστιο πιθάρι της Αμαθούντας, που μεταφέρθηκε στο Λούβρο!

04/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Ήθη και έθιμα / Παράδοση

Η αρχαία περιοχή της Αμαθούντας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες, που στάθηκε ορόσημο για την ιστορία της Λεμεσού. Στο έδαφος της έχουν παρατηρηθεί τα πρώτα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας και ζωής στην πόλη, τα οποία χρονολογούνται μέχρι και τη Νεολιθική εποχή.

Η περιοχή της Αμαθούντας, στην οποία σήμερα βρίσκεται η κοινότητα του Άγιου Τύχωνα, διαθέτει ανεκτίμητο ιστορικό πλούτο, μοναδικό την πόλη, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, ο οποίος πολλές φορές παραμένει σε πολλούς άγνωστος. Ένα από τα πιο επιβλητικά και σημαντικότερα δείγματα του πλούτου της περιοχής, αποτελεί το τεράστιο σε μέγεθος πιθάρι της Αμαθούντας, το οποίο σήμερα δε βρίσκεται εκεί όπου αρχικά ανακαλύφθηκε, αλλά στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο μουσείο του Λούβρου. 

Το πιθάρι αυτό το χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση του μούστου των σταφυλιών για να γίνει η ζύμωση και να μετατραπεί σε κρασί. Οι διαστάσεις παραμένουν, και για το είδος του, αλλά και για την εποχή στην οποία είχε κατασκευαστεί, εντυπωσιακά. Το πιθάρι, καμωμένο από ασβεστόλιθο έχει ύψος 1.85 cm, βάρος 14 τόνων και διαθέτει 4 καμπύλα χερούλια, τα οποία έχουν ως διακόσμηση τη μορφή του ταύρου. 

Το 1865, η άφιξη ενός Γάλλου και της συνοδείας του στο νησί, σηματοδότησε και τη μεταφορά του πιθαριού, αφού η εικόνα του αντικειμένου ήταν τόσο εντυπωσιακή, που προκάλεσε την επιθυμία των Γάλλων επισκεπτών να το μεταφέρουν στη χώρα τους. Έτσι, το πιθάρι που έχει μετακινηθεί από την αρχική του τοποθεσία, εκτίθεται σε χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ οι επισκέπτες στην Κύπρο έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν ένα όμοιο πιθάρι, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λεμεσού, Τμήμα Αρχαιοτήτων

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery






18007