A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ανακαλύπτοντας στη Λεμεσό τη μικρή «Ατλαντίδα» της Κύπρου!

Η εξερεύνηση της στεριάς δεν αρκεί για να ανακαλύψεις το μεγαλείο της πόλης αυτής. Στον τόπο των ναυτικών και των εμπόρων, η θάλασσα φιλοξενεί άλλα τόσα υπέροχα μυστικά. Στη Λεμεσό, λοιπόν, η θάλασσα κρύβει μια μικρή «Ατλαντίδα».

Πρόκειται για το βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας Αμαθούντας. Μπροστά από την αγορά της αρχαίας πόλης, προς το νότο, υπήρχε το εξωτερικό λιμάνι της, τα ερείπια του οποίου διακρίνονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή για την άμυνα της πόλης, σε μια περίοδο διαμάχης με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου, λόγω της διεκδίκησης της εξουσίας στην Κύπρο.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μεταξύ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου προς την αγορά και του σημερινού δρόμου, υπήρχε ένα εσωτερικό λιμάνι όπου ρυμουλκούνταν τα πλοία για να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους. Η διάρκεια ζωής του λιμανιού ήταν σύντομη μιας και προσχώθηκε γρήγορα από την άμμο και έτσι, η Λεμεσός απέκτησε τη δική της μικρή «Ατλαντίδα».

Μάθε περισσότερα για την σπουδαία μητρόπολη της αρχαιότητας εδώ.

Σήμερα, τα βυθισμένα ερείπια του πάλαι ποτέ λιμανιού, έχουν εξελιχθεί σε μικρούς βιότοπους, όπου βρίσκουν καταφύγιο είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων και θαλάσσιες χελώνες.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Cyprus Aerial Photography

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;