12301

Ανακαλύπτοντας στη Λεμεσό τη μικρή «Ατλαντίδα» της Κύπρου!

15/05/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Η εξερεύνηση της στεριάς δεν αρκεί για να ανακαλύψεις το μεγαλείο και τη μακραίωνη ιστορία της πανάρχαιας αυτής πόλης. Στον τόπο των ναυτικών και των εμπόρων, η θάλασσα φιλοξενεί άλλα τόσα υπέροχα μυστικά. Στη Λεμεσό, λοιπόν, η θάλασσα κρύβει μια μικρή «Ατλαντίδα», κατάλοιπο ένδοξων εποχών της αρχαιότητας, όταν ένα μεγάλο βασίλειο άκμαζε στις ακτές της.

Πρόκειται για το βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας Αμαθούντας. Μπροστά από την αγορά της αρχαίας πόλης, προς το νότο, υπήρχε το εξωτερικό λιμάνι της, τα ερείπια του οποίου διακρίνονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή για την άμυνα της πόλης, σε μια περίοδο διαμάχης με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου, λόγω της διεκδίκησης της εξουσίας στην Κύπρο.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, μεταξύ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου προς την αγορά και του σημερινού δρόμου, υπήρχε και ένα εσωτερικό λιμάνι όπου ρυμουλκούνταν τα πλοία για να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους. Η διάρκεια ζωής του λιμανιού ήταν σύντομη μιας και προσχώθηκε γρήγορα από την άμμο και έτσι, η Λεμεσός απέκτησε τη δική της μικρή «Ατλαντίδα».

swipe gallery

Το 1985, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία για συλλογή πόρων που θα κάλυπταν το κόστος των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας και στο βυθισμένο λιμάνι. Μόλις αποκαλύφθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η μορφή του λιμανιού, ένας Ολλανδός, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Λούκας Μπέρνι, φιλοτέχνησε 2 αναπαραστάσεις της πιθανής αρχικής μορφής του. Αυτές οι εικόνες εκτυπώθηκαν σε 1000 περίπου αντίτυπα και πωλήθηκαν στην τιμή των 5 λιρών, για την ενίσχυση του ταμείου των ανασκαφών. Συλλέχθηκαν τότε περίπου 100.000 λίρες συνολικά.

Σήμερα, τα βυθισμένα ερείπια του πάλαι ποτέ λιμανιού, έχουν εξελιχθεί σε μικρούς βιότοπους, όπου βρίσκουν καταφύγιο είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων και θαλάσσιες χελώνες.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.