18369

Ανακαλύπτοντας στη Λεμεσό τη μικρή «Ατλαντίδα» της Κύπρου!

16/04/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Στη Λεμεσό, η θάλασσα κρύβει μια μικρή «Ατλαντίδα», κατάλοιπο ένδοξων εποχών της αρχαιότητας, όταν ένα από τα μεγαλύτερα βασίλεια της Κύπρου άκμαζε στις ακτές της.

Νότια της αρχαίας πόλης της Αμαθούντας, μπροστά από την αγορά της, υπήρχε το λιμάνι, ερείπια του οποίου διακρίνονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή για την άμυνα της πόλης, σε μια περίοδο διαμάχης με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου, λόγω της διεκδίκησης της εξουσίας στην Κύπρο.

swipe gallery

Πέρα από το λιμάνι που διακρίνεται στον βυθό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και του σημερινού δρόμου, υπήρχαν και χώροι όπου ρυμουλκούνταν τα πλοία για να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Η διάρκεια ζωής του λιμανιού ήταν σύντομη. Γρήγορα προσχώθηκε από την άμμο, με αποτέλεσμα η Λεμεσός να αποκτήσει τη δική της μικρή «Ατλαντίδα».

Το 1985, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία για συλλογή πόρων που θα κάλυπταν το κόστος των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας και στο βυθισμένο λιμάνι. Μόλις αποκαλύφθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η μορφή του λιμανιού, ένας Ολλανδός, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Λούκας Μπέρνι, φιλοτέχνησε 2 αναπαραστάσεις της πιθανής αρχικής μορφής του.

swipe gallery

Αυτές οι εικόνες εκτυπώθηκαν σε 1000 περίπου αντίτυπα και πωλήθηκαν στην τιμή των 5 λιρών, για την ενίσχυση του ταμείου των ανασκαφών. Συλλέχθηκαν τότε περίπου 100.000 λίρες.

Σήμερα, τα βυθισμένα ερείπια του πάλαι ποτέ λιμανιού, έχουν εξελιχθεί σε βιότοπους, όπου βρίσκουν καταφύγιο είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων και θαλάσσιες χελώνες. Με απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μελετάται η δυνατότητα να διαμορφωθεί εκεί υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο για την ανάδειξη του βυθισμένου λιμανιού.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.