8133

Η ιστορία του Λιβανέζου που ερωτεύτηκε τη Λεμεσό και έχτισε ένα από τα πρώτα της ξενοδοχεία!

25/11/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το 1974, η Λεμεσός δεν θύμιζε καθόλου τη σημερινή της εικόνα. Από το παραλιακό μέτωπο περνούσε ένας στενός δρόμος μονής κατεύθυνσης, με μερικά σπίτια τριγύρω μόνο. Εκείνη την εποχή, ο Dilor Yazbeck, ένας επιχειρηματίας από τον Λίβανο, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί και το ερωτεύτηκε. Τότε πάρθηκε και η απόφαση για την ίδρυση ενός από τα πρώτα παραθαλάσσια ξενοδοχεία της Λεμεσού.

Μόλις 25 λεπτά με το αεροπλάνο μακριά από τη πατρίδα του, ο Dilor Yazbeck βρήκε μια τοποθεσία με ξεχωριστή γοητεία και γαλήνη, στην παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Τύχωνα. Έτσι, αποφάσισε να επενδύσει στο νησί από εκείνη την πρώτη του επίσκεψη. Οι αλλοδαποί δεν είχαν τότε το δικαίωμα να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες περιουσίας στην Κύπρο, έτσι ο Yazbeck συνεργάστηκε με έναν ντόπιο, ο οποίος πρόσφερε τη γη, δημιουργώντας την “Charteredhouse Estates Ltd”, την εταιρεία στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα το Poseidonia Beach Hotel.

Την εποχή που πολλοί επέλεγαν να φύγουν από την Κύπρο και έπαιρναν και τις περιουσίες τους μαζί, λόγω της αστάθειας μετά τον πόλεμο του 1974, εκείνος προτίμησε να ακολουθήσει το ένστικτό του και να χτίσει ένα ξενοδοχείο στη Λεμεσό. Έτσι, το Poseidonia Beach Hotel έγινε ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία μιας περιοχής, όπου έμελλε να ανθίσει ο τουρισμός στη συνέχεια. Η κατασκευή του ξενοδοχείου άρχισε το 1976 και το 1979 άνοιξε τις πόρτες του ως ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων.

swipe gallery

Φωτογραφίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 δείχνουν το ξενοδοχείο περιτριγυρισμένο κυρίως από χωράφια. Ίσως γι’ αυτό σήμερα το ξενοδοχείο να απέχει λιγότερο από κάθε άλλο από τη θάλασσα, μόλις 25 μέτρα.

Κατά την περίοδο 1989 – 2013, οι ιδιοκτήτες ενοικίασαν το ξενοδοχείο σε διαχειρίστριες εταιρείες. Το 2014, οι ίδιοι επέλεξαν να αναλάβουν και πάλι τη διεύθυνσή του, λόγω της κακής εικόνας που είχε δημιουργηθεί και της κακής φήμης που είχε αρχίσει να δημιουργείται για το ξενοδοχείο.

swipe gallery

Η οικογένεια των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου.

Μετά την αλλαγή αυτή, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε εκτεταμένες ανακαινίσεις, όμως θέλησαν να κρατήσουν το ίδιο όνομα για το ξενοδοχείο. Παράλληλα με τις νέες ιδέες που άρχισαν να εφαρμόζονται για την ανανέωση της ταυτότητας του ξενοδοχείου, διατηρήθηκαν και στοιχεία της πορείας του μέχρι σήμερα, όπως η ιστορία και οι μύθοι για τον Ποσειδώνα.

Την τοιχογραφία που υποδέχεται τον κόσμο στο lobby, την εμπνεύστηκε ο Χρίστος Φουκαράς από τους μύθους για τον Ποσειδώνα και την φιλοτέχνησε ενόσω το ξενοδοχείο ήταν ακόμα υπό ανέγερση.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.