6534

Οικία Ιακωβίδη: Η αναβίωση ενός κτιρίου – στολίδι στη Λεμεσό, που ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό!

19/07/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Πολιτισμός - Τέχνες
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Αγίου Ανδρέου, συνώνυμο με την κλασική ομορφιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, η οικία Ιακωβίδη αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης. Είναι σύμβολο μίας εποχής, που η ευμάρεια των εμπόρων στην πόλη, αποτυπωνόταν στην κομψότητα των κτιρίων όπου ζούσαν.

Στον Παναγιώτη Ιακωβίδη οφείλει η Αγίου Ανδρέου 2 κτίρια, στη βόρεια πλευρά του δρόμου, λίγα μέτρα από την εκκλησία της Αγίας Νάπας. Το δεύτερο από αυτά (δίπλα στο κτίριο της Τράπεζας Κύπρου) είναι το πιο εντυπωσιακό, με περίτεχνες διακοσμήσεις στα παράθυρα, τα μπαλκόνια, τις πόρτες και το γείσο της οροφής. Στον όροφο του κτιρίου βρισκόταν η κατοικία του μεγαλεμπόρου και στο ισόγειο λειτουργούσε το υφασματοπωλείο του.

swipe gallery

Το ισόγειο συνέχισε από τότε μέχρι σήμερα να φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα (με είδη αναμνηστικών τώρα πια). Όμως ο όροφος είχε μείνει για δεκαετίες κλειστός, αφότου έπαψε να αποτελεί την κατοικία της οικογένειας. Κατά τη δεκαετία του 1990, ένας νέος Ιρανικής καταγωγής, ο οποίος επίσης ασχολείται με την εμπορία υφασμάτων, ενοικίασε τον όροφο, όπου εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της εταιρείας του.

swipe gallery

Ένα κτίριο που αναπόφευκτα τραβάει την προσοχή των περαστικών, μέχρι σήμερα δεν ήταν ποτέ ανοικτό για ελεύθερες επισκέψεις. Αυτό άλλαξε την άνοιξη του 2021, όταν η φιλότεχνη Sanaz, σύζυγος του ενοικιαστή του ορόφου, είδε τις προοπτικές του χώρου ως μία ιδιαίτερη gallery σύγχρονης τέχνης.

swipe gallery

Τα ψηλοτάβανα δωμάτιο, το διακοσμημένο πάτωμα, οι μπαρόκ λεπτομέρειες του παλιού αρχοντικού, έγιναν ο ιδανικός καμβάς για να παρουσιαστούν λιτά και εντυπωσιακά έργα τέχνης. Η αντίθεση ανέδειξε εξίσου τον χώρο και τα εκθέματα, ενώ ένα κτίριο – κόσμημα για την πόλη, αποκτά για πρώτη φορά σχεδόν μουσειακό χαρακτήρα, προσκαλώντας τον κόσμο να γνωρίσει το περιεχόμενό του.

Μπορεί η χρήση του να έχει αλλάξει σημαντικά, όμως παίρνοντας νέα ζωή, το εκλεκτό αυτό δείγμα αρχιτεκτονικής βρίσκει συνέχεια στο σήμερα και συντηρεί μνήμες. Ίσως, μάλιστα, αυτή να είναι μία συνέχεια που θα ικανοποιούσε και τον αρχιτέκτονα Ζαχαρία Βόνδα, δημουργό αυτού και αρκετών ακόμα ιστορικών αρχοντικών, ως καλλιτέχνη.

swipe gallery

Στη μόνιμη συλλογή της γκαλερί, φιλοξενεούνται και χρηστικά έργα τέχνης Perl D' Orient, με ανατολίτικες επιρροές, με παραδοσιακά μοτίβα και μοντέρνα υλικά.

Gallery 45 - Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αγίου Ανδρέου 45
Τηλέφωνο: 97 901106

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.