21132

Ποια ήταν η οδός Ανεξαρτησίας, πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου;

21/11/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η οδός Ανεξαρτησίας, σήμερα ένας από τους κεντρικότερους και πιο εμπορικούς δρόμους της Λεμεσού, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό περίπου 1 αιώνα πριν. Για την ακρίβεια, όταν τα πρώτα σημάδια κίνησης και ζωής εμφανίστηκαν στην περιοχή, γύρω στο 1923, δεν ήταν ούτε κέντρο, ούτε δρόμος, αλλά ούτε θα μπορούσε να έχει και αναφορές στην ανεξαρτησία.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 ήταν μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, η οποία δικαιολογημένα έγινε αιτία να πάρει το όνομα αυτό ο δρόμος που βρισκόταν πια στην καρδιά της ζωής της Λεμεσού από εκείνη τη δεκαετία και έπειτα. Στα πρώτα χρόνια χρήσης του δρόμου, όμως, όταν κτίστηκε το νοσοκομείο και νυν κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ο τότε χωματόδρομος δεν είχε καν όνομα και, πέρα από το νοσοκομείο, μόνο πολύ λίγα και πρόχειρα υποστατικά βρίσκονταν σε αυτή την περιοχή.

Το όνομα με το οποίο γνώρισαν τον δρόμο αυτό, την οδό Μακεδονίας, οι κάτοικοι της πόλης, γύρω στις δεκαετίες 1930 – 1940, είχε αναφορές στην ελληνική ταυτότητα της πλειοψηφίας του πληθυσμού της Λεμεσού. Χαλαρώνοντας την αυστηρή πολιτικής της, η τότε αποικιοκρατική διοίκηση του νησιού, που σε γενικές γραμμές επεδίωκε την αποδυνάμωση της εθνικής ταυτότητας των ντόπιων, επέτρεψε να πάρει ο δρόμος το όνομα της γνωστής περιοχής της βορείου Ελλάδας. Ακόμα και ως οδός Μακεδονίας, ο δρόμος αυτός υπήρξε ένα σημείο αναφορά για την πόλη, με έντονο εμπορικό χαρακτήρα, όπου, πέρα από το νοσοκομείο, λειτουργούσαν χάνια, καφενεία και καταστήματα, προσελκύοντας αρκετό κόσμο στην περιοχή, ενώ στην οδό Μακεδονίας βρισκόταν και η κατοικία του πρώτου δημάρχου της Λεμεσού, Χριστόδουλου Καρύδη.

Σχετικα

Πηγή: Τάσος Ανδρέου
Φωτογραφίες: Λεμεσού Μνήμες Facebook Group, Τάσος Ανδρέου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.