3677

Παρεκκλήσι Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη (Φασούλα)

23/02/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην είσοδο της Φασούλας, στη μέση μια έκτασης με ψηλά δέντρα, βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη. Το παρεκκλήσι κτίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, όμως ο χώρος φιλοξενεί ένα αρχαίο μνημείο, που συνδέεται με την ιστορία του Αγίου Ρηγίνου στο νησί.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης επισκέφθηκαν το νησί για να διδάξουν τον χριστιανισμό. Στην περιοχή της Φασούλας, τους συνέλαβαν ειδωλολάτρες και τους αποκεφάλισαν. Οι χριστιανοί, όμως, περισυνέλλεξαν κρυφά τα ιερά σκηνώματα και τα έθαψαν. Στον χώρο όπου είναι κτισμένο το παρεκκλήσι, βρίσκεται ο τάφος.

Το σημείο ταφής ανευρέθηκε, όπως λέγεται, όταν ο Άγιος Ρηγίνος παρουσιάστηκε σε όραμα ενός ιερέα του χωριού. Εικάζεται ότι ο χώρος αυτός ήταν τάφος κάποιου αξιωματούχου, αφού βρέθηκαν ζωγραφιές στα τοιχώματα. Ο συγκεκριμένος χώρος τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ο Άγιος Ρηγίνος θεωρείται προστάτης Άγιος της Φασούλας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου, με μεγάλο πανηγύρι. Το παρεκκλήσι λειτουργεί συχνά και για βαπτίσεις.