Μονοπάτι της φύσης Υδατοφράκτη Γερμασόγειας (Φοινικάρια)

19/05/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Λεμεσού, τα Φοινικάρια προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία για περιήγηση στις φυσικές ομορφιές των ανατολικότερων λόφων της Επαρχίας Λεμεσού. Με θέα στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και τη θάλασσα, η διαδρομή του κυκλικού μονοπατιού, απόστασης 1,5 χλμ, αποτελεί μια ευκαιρία για περπάτημα και μελέτη της φύσης, της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, μόλις 10 – 20 λεπτά από την πόλη.

Το μονοπάτι ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής, με αρκετές, αλλά μικρές, ανηφόρες και κατηφόρες. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή και προσφέρεται για να απολαύσει κανείς τη θέα, τόσο προς τον υδατοφράκτη στα νότια, όσο και προς το χωριό και το βουνό στο βορρά. Οι λόφοι και οι πεδιάδες της περιοχής είναι κατάλληλοι για τους φίλους της φωτογραφίας, της πεζοπορίας και της αναρρίχησης, αλλά και της ορεινής ποδηλασίας. Επίσης, εάν κάποιος έχει σχετική άδεια από το Τμήμα Αλιείας, μπορεί να ψαρέψει στον υδατοφράκτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του φράγματος της Γερμασόγειας ανήκει στα Φοινικάρια. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στον ποταμό της Γερμασόγειας και είναι πηγή άρδευσης για όλη την περιοχή. Στην πεδιάδα ευδοκιμούν ελιές, και ενδημικοί άγριοι θάμνοι, μανιτάρια και αγριολούλουδα, όπως επίσης πεύκα και δασική βλάστηση. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει το κυπριακό γεράκι, φίδια, δηλητηριώδη και μη, σκαντζόχοιρους κ.α.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται επίσης ο εκδρομικός χώρος Φοινικαριών, πλήρως εξοπλισμένος με παροχή νερού, ξύλινα τραπέζια και παγκάκια, παιδική χαρά και χώρο για άναμμα φωτιάς.

*Extra tip: Ιδανική εποχή για να το επισκεφθείς είναι οι μήνες Φεβρουάριος — Ιούνιος, όταν η θερμοκρασία είναι ακόμα ήπια και το φράγμα έχει ακόμα αρκετά μεγάλα αποθέματα νερού.

swipe gallery


14812