Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Γερμασόγειας, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της περιοχής εδώ και περισσότερο από 1 αιώνα. Με έντονα στοιχεία γοτθικού ρυθμού στη διακόσμησή της, η εκκλησία ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της από το 1904 μέχρι σήμερα.
Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της, αφού οι οικονομικοί πόροι ήταν περιορισμένοι. Έτσι, στην προσπάθεια της ανέγερσης συμμετείχαν και οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι κάθε Κυριακή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βοηθούσαν εθελοντικά στο χτίσιμο. Οι άνδρες κουβαλούσαν πέτρες που έκοβαν τα συνεργεία των λατόμων, οι γυναίκες κουβαλούσαν νερό από τον ποταμό και γέμιζαν τα μεγάλα πιθάρια και τα παιδιά με τα γαϊδούρια μετέφεραν άμμο και χαλίκια από την παραλία στον χώρο της εκκλησίας.
Η μονόκλιτη βασιλική είναι κτισμένη από πελεκητή πέτρα, ενώ τα γοτθικά διακοσμητικά στοιχεία φανερώνουν την επίδραση που είχε στη μορφή της ο σχεδιασμός από Καϊμακλιώτη μάστορα, έναν από τους πολλούς που είχαν αφομοιώσει την κληρονομιά αυτή από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας (δείγματα της επίδρασης αυτής υπάρχουν σήμερα σε πολλές εκκλησίες της Λευκωσίας, αλλά και στα τείχη της πόλης). Εξωτερικά οι τοίχοι είναι φιλοτεχνημένοι με αψίδες, γεωμετρικά μοτίβα και λουλούδια, ενώ τα παράθυρα είναι διακοσμημένα σε όλο το πάνω μέρος τους. Τα λιοντάρια και ο θυρεός που κοσμούν την είσοδο, απηχούν την ίδια παράδοση.
Το καμπαναριό, κομψό και λιτό, δένει απόλυτα με την όλη αισθητική της εκκλησίας. Το αρχικό καμπαναριό ήταν κτισμένο σε 4 επίπεδα, αλλά το 1923 υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω πτώσης ενός κεραυνού. Μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης του, το καμπαναριό χαλάστηκε προσεκτικά, αφού πρώτα κάθε πέτρα του αριθμήθηκε. Ξανακτίστηκε με ενίσχυση από σίδερο και μπετόν κατά ένα επίπεδο λιγότερο, γιατί η ζημιά που είχε γίνει στις πέτρες ήταν ανεπανόρθωτη.
Η Αγία Παρασκευή είναι η πολιούχος Αγία της Γερμασόγειας και γιορτάζεται με τιμές στις 26 Ιουλίου.