19680

Φασούλα

04/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το χωριό Φασούλα βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού σε απόσταση 7 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λεμεσού. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού είναι πράγματι μοναδικό. Την άνοιξη η καταπράσινη κοιλάδα με τις ανθισμένες αμυγδαλιές και τα σπαρτά δημιουργούν ένα καταπληκτικό θέαμα.

Το χωριό έχει να προσφέρει αρκετά στους επισκέπτες του. Στη περιοχή της κοινότητας καλλιεργούνται χαρουπιές, αμυγδαλιές, ελιές, σιτηρά, καθώς και μερικά εσπεριδοειδή. Έτσι, παραμένει πράσινο σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στην πλατεία του χωριού, πέρα από τα όμορφα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, βρίσκει κανείς και ενδιαφέροντα γλυπτά, δημιουργίες του Φίλιππου Γιαπάνη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, ο οποίος μετοίκησε στο χωριό ιδρύοντας ένα αξιόλογο μουσείο γλυπτικής.

Ιστορία

Το χωριό υπήρχε από τα Μεσαιωνικά χρόνια και βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με το όνομα Fasula και Pasula. Ωστόσο, η περιοχή του χωριού ήταν κατοικημένη από τα αρχαία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχε στην κορφή με την ονομασία Κάστρος, στα νοτιοδυτικά του χωριού σε απόσταση 800 περίπου μέτρων, ναός αφιερωμένος στο Λαβράνιο Δία. Η κορφή αυτή είναι και σήμερα γνωστή με την ονομασία "Μούττη του Δκιά" (Κορφή του Δία), που λειτουργούσε ως φυσικό οχυρό. Στην κορφή αυτή βρέθηκαν 10 επιγραφές του 2ου αιώνα μ.Χ., χαραγμένες όλες σε βάσεις αγαλμάτων αφιερωμένες στον Λαβράνιο Δία, μαρτυρώντας ότι η περιοχή ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια της ειδωλολατρίας.

swipe gallery

Μετά το 1964, εξ αιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακολούθησαν την τουρκοκυπριακή ανταρσία, οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Φασούλας εγκατέλειψαν το χωριό τους και μετακινήθηκαν σε άλλα αμιγώς τουρκοκυπριακά χωριά, στο πλαίσιο οδηγιών της Άγκυρας για δημιουργία στη Κύπρο ισχυρών τουρκοκυπριακών θυλάκων. Έτσι, το 1973 οι κάτοικοι της Φασούλας ήταν 325 Ελληνοκύπριοι. Σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας ανέρχονται στους 400.

Ονομασία

Η ονομασία του χωριού δεν είναι βέβαιο από που προήλθε. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ετυμολογία της, αλλά επικρατέστερες είναι:

1. Το χωριό, όπως αναφέρει η παράδοση, πήρε το όνομα του από τον πρώτο οικιστή, ο οποίος ονομαζόταν Φασουλάς και ήταν καλόγηρος.

2. Μερικοί θεωρούν ότι προήλθε από τα φασόλια, που υποθέτουν ότι καλλιεργούνταν παλαιότερα στην περιοχή, πράγμα όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

3. Η εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, αναφέρει πως το χωριό πήρε το όνομα του από την φράγκικη λέξη φασούλα, που σημαίνει δρεπάνι, το γνωστό εργαλείο του θερισμού. Δεδομένου ότι τα παλαιότερα χρόνια η σπορά και ο θερισμός ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων τότε, αυτή είναι και η πιο πιθανή εκδοχή για την ονομασία του χωριού.

swipe gallery

Εκκλησίες

Εκκλησία Γέννησης της Θεοτόκου: Η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου βρίσκεται στην καρδιά του χωριού. Αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Στο χωριό είναι γνωστή και ως εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσης. Η ανέγερση της εκκλησίας άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα και ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με επιγραφή της, στα 1920.

Παρεκκλήσι Αγίου Ρηγίνου και Ορέστη: Στην είσοδο του χωριού ορθώνεται το εκκλησάκι των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη. Το ξωκλήσι, ανοικοδομήθηκε σχετικά πρόσφατα, περί τα τέλη του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης επισκέφθηκαν το νησί για να διδάξουν τον χριστιανισμό. Οι ειδωλολάτρες κάτοικοι του νησιού συνέλαβαν τους Αγίους και αφού τους βασάνισαν τους αποκεφάλισαν. Οι χριστιανοί που παρακολούθησαν το μαρτυρικό θάνατο των Αγίων, περισυνέλλεξαν τα ιερά σκηνώματα και τα έθαψαν. Ο τάφος του Αγίου Ρηγίνου βρίσκεται στη Φασούλα, δίπλα από το ξωκλήσι των Αγίων Ρηγίνου και Ορέστη.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ερειπωμένο το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Από το πετρόκτιστο ξωκλήσι, που φιλοξένησε για μια περίοδο και μοναχούς, σώζονται σήμερα μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του, αλλά οι πιστοί φροντίζουν να σιγοκαίει ακόμα ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας: Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στα βόρεια του χωριού. Είναι χτισμένο από πέτρα της περιοχής και η σκεπή του καλύπτεται από κεραμίδια. Πρέπει να σημειωθεί πως το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας φιλοξένησε το πρώτο σχολείο του χωριού, στις δεκαετίες 1940 – 1960.

swipe gallery

Παναγία της Χρυσελεούσης: Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσης είναι προγενέστερη της εκκλησίας της Γέννησης της Θεοτόκου και βρίσκεται στο παλιό κοιμητήριο της κοινότητας. Η εκκλησία έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο και τελεί υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

swipe gallery

Μουσεία

Στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην έδρα του Κοινοτικού Συμβουλίου και στην κεντρική πλατεία, έχουν διαμορφωθεί χώροι με εκθέματα που διασώζουν την ιστορία και την παράδοση του χωριού.

Γεωργικό Μουσείο: Η βασική ασχολία των κατοίκων του χωριού στο παρελθόν υπήρξε η γεωργία. Στο μουσείο αυτό μπορεί να βρει κανείς εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για το θερισμό του σιταριού, το μάζεμα των ελιών και χαρουπιών, το όργωμα των χωραφιών, αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα που απεικονίζουν τους κατοίκους να εκτελούν αυτές τις ασχολίες.

Ελιόμυλος: Ο αναπαλαιωμένος ελιόμυλος, με τη μεγάλη πέτρινη δεξαμενή και την βαριά πέτρα που περιστρεφόταν με την ώθηση που έδινε ένα ζώο μέσω ξύλινου μοχλού, διασώζεται σήμερα αυτούσιος, τεκμήριο μιας εποχής που οι κάτοικοι ζούσαν από την παραγωγή της ελιάς.

swipe gallery

Μουσείο Χαρουπιών: Τα χαρούπια απέφεραν κάποτε σημαντικό εισόδημα για τους κατοίκους του χωριού. Μετά τη συλλογή χαρουπιών, η σοδειά παρέμενε στην αυλή της εκκλησίας, όπου έμεναν πριν τη μεταφορά τους σε αποθήκες, ώστε να αποξηραθούν κάτω από τον ήλιο. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχουν σήμερα εκθέματα που υπενθυμίζουν την παράδοση αυτή.

Λαογραφικό Μουσείο: Ένα από τα παλιά, πετρόκτιστα σπίτια του χωριού, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί στην αρχική του μορφή, με την ίδια επίπλωση και διακόσμηση που διέθετε ένα τυπικό κυπριακό σπίτι του περασμένου αιώνα, αποτελεί σήμερα το λαογραφικό μουσείο του χωριού.

swipe gallery

Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη: Σε μια μεγάλη έκταση νοτιοδυτικά του χωριού, βρίσκεται το Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη. Ο χώρος περιλαμβάνει ένα έργο «σπαρμένο» με έργα του γλύπτη, το αμφιθέατρο «Μικρή Σαλαμίνα», που αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, και το Arts Nest, ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο 220 τ.μ. με πλούσια εκθέματα κα χώρο συνεδρίων και εκδηλώσεων.

swipe gallery

Μνημεία: Στο κέντρο του χωριού βρίσκονται ορειχάλκινες προτομές για τους πεσόντες αστυνομικούς Γιαννάκη Αεροπόρου και Βάνιο Σπανιά, που έχασαν τη ζωή τους το 1963 (κατά τις δικοινοτικές ταραχές), και το 1974 (κατά την τουρκική εισβολή), αντίστοιχα.

Σημείο θέας

Νοτιοδυτικά του χωριού, λίγα μέτρα μακριά από το Μουσείο Γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη βρίσκεται ένα σημείο θέας από όπου αγναντεύει κανείς τις πλαγιές και τους λόφους που μεσολαβούν μεταξύ του χωριού και της πόλης της Λεμεσού. Περιτριγυρισμένο από θάμνους και χαμηλά δέντρα, εποχιακά βότανα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το σημείο θέας είναι η ιδανική τοποθεσία για όσους αγαπούν τις σύντομες αποδράσεις στην ύπαιθρο, με το βλέμμα να ξεκουράζεται φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα.

swipe gallery

Φαγητό - Ποτό

Μέσα στο γραφικό σκηνικό του χωριού, προσφέρονται διάφορες επιλογές για φαγητό και ποτό σε παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία. Δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία, η Στοά Αριστοτέλους υποδέχεται τον κόσμο από νωρίς το πρωί για καφέ, ενώ συνεχίζει μέχρι αργά με μενού από τοπικές νοστιμιές. Λίγα μέτρα πιο μακριά, η Ταβέρνα Αρετή αποτελεί μια από τις δημοφιλείς παραδοσιακές κουζίνες της Λεμεσού.

Ταβέρνα Αρετή: 97 808218
Στοά Αριστοτέλους: 99 956478

swipe gallery

Διαμονή

Μερικά από τα παλιά, πετρόκτιστα σπίτια του χωριού έχουν αξιοποιηθεί και μετατραπεί σε όμορφους ξενώνες, οι οποίοι επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να απολαύσουν τη γαλήνη της υπαίθρου, ενώ παράλληλα βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά από τη θάλασσα της Λεμεσού.

Casa Indy: 99 989868
Avalon Village Houses: 25 452952, 99 310667

swipe gallery