Η Φασούλα βρίσκεται σε απόσταση 7 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Λεμεσού. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού είναι πράγματι μοναδικό. Την άνοιξη, η καταπράσινη κοιλάδα με τις ανθισμένες αμυγδαλιές και τα σπαρτά δημιουργούν ένα καταπληκτικό θέαμα.
Στη περιοχή της κοινότητας καλλιεργούνται χαρουπιές, αμυγδαλιές, ελιές, σιτηρά, καθώς και μερικά εσπεριδοειδή. Έτσι, παραμένει πράσινο σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το χωριό υπήρχε από τα Μεσαιωνικά χρόνια και βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με το όνομα Fasula και Pasula. Ωστόσο, η περιοχή του χωριού ήταν κατοικημένη από τα αρχαία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχε στην κορφή με την ονομασία Κάστρος, στα νοτιοδυτικά του χωριού σε απόσταση 800 περίπου μέτρων, ναός αφιερωμένος στο Λαβράνιο Δία. Η κορφή αυτή είναι και σήμερα γνωστή με την ονομασία "Μούττη του Δκιά" (Κορφή του Δία), που λειτουργούσε ως φυσικό οχυρό.
Η ονομασία του χωριού δεν είναι βέβαιο από που προήλθε. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ετυμολογία της, αλλά επικρατέστερες είναι:
1. Το χωριό, όπως αναφέρει η παράδοση, πήρε το όνομα του από τον πρώτο οικιστή ο οποίος ονομαζόταν Φασουλάς και ήταν καλόγηρος.
2. Μερικοί θεωρούν ότι προήλθε από τα φασόλια, που υποθέτουν ότι καλλιεργούνταν παλαιότερα στην περιοχή, πράγμα όμως που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
3. Η εκδοχή που είναι και η πιο πιθανή, αναφέρει πως το χωριό πήρε το όνομα του από την φράγκικη λέξη φασούλα, που σημαίνει δρεπάνι, το γνωστό εργαλείο του θερισμού.
Εκκλησία Γέννησης της Θεοτόκου: Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας.
Παρεκκλήσι Αγίου Ρηγίνου και Ορέστη: Στην είσοδο του χωριού ορθώνεται το εκκλησάκι αυτό και ανοικοδομήθηκε περί τα τέλη του 20ου αιώνα.
Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του, αλλά οι πιστοί φροντίζουν να σιγοκαίει ακόμα ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας: Φιλοξένησε το πρώτο σχολείο του χωριού, στις δεκαετίες 1940 – 1960.
Παναγία της Χρυσελεούσης: Η εκκλησία έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο και τελεί υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Γεωργικό Μουσείο: Στο μουσείο αυτό μπορεί να βρει κανείς εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους.
Ελιόμυλος: Ο αναπαλαιωμένος ελιόμυλος διασώζεται σήμερα αυτούσιος, τεκμήριο μιας εποχής που οι κάτοικοι ζούσαν από την παραγωγή της ελιάς.
Μουσείο Χαρουπιών: Τα χαρούπια απέφεραν κάποτε σημαντικό εισόδημα για τους κατοίκους του χωριού. Μετά τη συλλογή χαρουπιών, η σοδειά παρέμενε στην αυλή της εκκλησίας, όπου έμεναν πριν τη μεταφορά τους σε αποθήκες, ώστε να αποξηραθούν κάτω από τον ήλιο.
Λαογραφικό Μουσείο: Ένα από τα παλιά σπίτια του χωριού, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί στην αρχική του μορφή, με την ίδια επίπλωση και διακόσμηση που διέθετε ένα τυπικό κυπριακό σπίτι του περασμένου αιώνα.
Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη: Ο χώρος περιλαμβάνει ένα έργο «σπαρμένο» με έργα του γλύπτη, το αμφιθέατρο «Μικρή Σαλαμίνα», που αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και το Art Nest, ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με πλούσια εκθέματα και χώρο συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Μνημεία: Στο κέντρο του χωριού βρίσκονται ορειχάλκινες προτομές για τους πεσόντες αστυνομικούς Γιαννάκη Αεροπόρο και Βάνιο Σπανιά, που έχασαν τη ζωή τους το 1963 (κατά τις δικοινοτικές ταραχές), και το 1974 (κατά την τουρκική εισβολή), αντίστοιχα.
Νοτιοδυτικά του χωριού, βρίσκεται ένα σημείο θέας από όπου αγναντεύει κανείς τις πλαγιές και τους λόφους που μεσολαβούν μεταξύ του χωριού και της πόλης της Λεμεσού.
Περιτριγυρισμένο από θάμνους και χαμηλά δέντρα, εποχιακά βότανα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το σημείο θέας είναι η ιδανική τοποθεσία για όσους αγαπούν τις σύντομες αποδράσεις στην ύπαιθρο, με το βλέμμα να ξεκουράζεται φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα.
Το Νταραβέρι (99 196651)
Στοά Αριστοτέλους (99 956478)
Ταβέρνα Αρετή (97 808218)
Coffee Taste (25 222666)
Casa Indy (99 989868)
Avalon Village Houses (25 452952, 99 310667)