Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη

06/02/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Βόρεια της πόλης της Λεμεσού, κοντά στο χωριό Φασούλα, βρίσκεται το μουσείο γλυπτικής του αυτοδίδακτου γλύπτη, Φίλιππου Γιαπάνη. Ένας πρόσφυγας από την Αμμόχωστο δημιούργησε λίγο έξω από την πόλη, σε ένα ύψωμα, το δικό του καταφύγιο τέχνης, περιμένοντας την επιστροφή στον τόπο του.

Σε μια μεγάλη έκταση περιλαμβάνεται το πάρκο, «σπαρμένο» με έργα του, το αμφιθέατρο «Μικρή Σαλαμίνα», που αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, και το Γυμνάσιο, μικρογραφία του Γυμνασίου του αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο. Το Γυμνάσιο έχει διαμορφωθεί, επίσης, σε υπαίθριο χώρο που φιλοξενεί έργα του γλύπτη. Ο χώρος περιβάλλεται από πελεκητές πέτρες, οι οποίες παραπέμπουν στα τείχη της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, συνθέτοντας μια δημιουργία σε σχήμα πλοίου, του πλοίου της επιστροφής.

Στο χώρο προστέθηκε ένα νέο κτίριο πίσω από το αμφιθέατρο, που λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού και εκθεσιακός χώρος 220 τμ, με αναψυκτήριο στο υπόγειο. Ακόμα 400 τμ στο ισόγειο, επίσης φιλοξενούν εκθέματα, τα οποία μπορεί να δει κανείς πανοραμικά από το πατάρι, όπου βρίσκεται καφετέρια, αναψυκτήριο και εκθεσιακός χώρος.

Ο ξεχωριστός αυτός χώρος, που δημιούργησε ο οραματιστής καλλιτέχνης Φίλιππος Γιαπάνης, το «Αrt Νest», είναι ένα κτίριο που θέλει να υπογραμμίσει το ρόλο του μουσείου ως κέντρο ειρήνης και φιλίας των λαών. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι η φιλοξενία συναδέλφων του, κυρίως νέων, από τις γειτονικές χώρες, ώστε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία να αναπτυχθεί η φιλία και να ξεχαστεί ο φανατισμός.

Το μουσείο, αν και διαθέτει πλούσια εκθέματα, δε φιλοδοξεί να έχει τη μορφή γκαλερί. Στο χώρο πραγματοποιούνται τακτικά συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις ενοικιάζονται σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για gala dinners, δίπλα στα γλυπτά.

Το νέο κτίριο έχει λάβει διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο για το 2016.

Πληροφορίες: 
Οδός Αγ. Παρασκευής, Φασούλα, 4551
99 681 177

Φωτογραφίες: Βάσος Στυλιανού, 6x6 Studio of Photography

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.


4850