9309

Μουσείο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη

05/05/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Βόρεια της πόλης της Λεμεσού, κοντά στο χωριό Φασούλα, βρίσκεται το μουσείο γλυπτικής του αυτοδίδακτου γλύπτη, Φίλιππου Γιαπάνη. Ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, δημιούργησε λίγο έξω από τη Λεμεσό το δικό του καταφύγιο τέχνης, ως σύμβολο επιστροφής στον τόπο του.

Σε μια μεγάλη έκταση νότια του χωριού, βρίσκεται το αμφιθέατρο «Μικρή Σαλαμίνα», το Γυμνάσιο, μικρογραφία του Γυμνασίου της Αρχαίας Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο, και το σύγχρονο μουσείο, που ονομάστηκε “Art Nest”. Ο χώρος περιβάλλεται από πελεκητές πέτρες, οι οποίες παραπέμπουν στα τείχη της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, ενώ ο χώρος είναι διάσπαρτος με εντυπωσιακά γλυπτά.

Το σύγχρονο μουσείο λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού και εκθεσιακός χώρος. Τα εκθέματα στο ισόγειο μπορεί να τα δει κανείς πανοραμικά από το πατάρι, όπου υπάρχει καφετέρια, αναψυκτήριο και εκθεσιακός χώρος.

Σχετικα

Ως η πιο πρόσφατη προσθήκη στον χώρο, το “Αrt Νest” είναι ένα κτίριο που υπογραμμίζει τον ρόλο του μουσείου ως κέντρο ειρήνης και φιλίας των λαών. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι η φιλοξενία συναδέλφων του, κυρίως νέων, από τις γειτονικές χώρες, ώστε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία να αναπτυχθεί η φιλία και να ξεχαστεί ο φανατισμός.

Στον υπαίθριο χώρο πραγματοποιούνται τακτικά συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και άλλες εκδηλώσεις.

Διεύθυνση: Οδός Αγ. Παρασκευής, Φασούλα
Τηλέφωνο: 99 681177