A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ο ναός που χτίστηκε στη Λεμεσό, μετά από οδηγίες του Βατικανού!

Ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα με ιδιαίτερη όψη και αρχιτεκτονική, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης εδώ και χρόνια. Αποτελώντας πλέον κομμάτι της ζωής της Λεμεσού, με εκατοντάδες πολίτες να περνούν καθημερινά από μπροστά της, η καθολική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, ή Φραγκοκλησιά, όπως ονομάζεται, μετρά πάνω από 1 αιώνα παρουσίας στην πόλη.

Η ιστορία της εκκλησίας ξεκινά το 1872, την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Οθωμανοί έδωσαν την άδεια για την ανέγερση ενός καθολικού ναού στους Φραγκισκανούς, μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη. Οι Τούρκοι, όμως, κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του ναού και διαπιστώνοντας το μεγάλο μέγεθος και τη μεγαλοσύνη του, επέβαλαν την άμεση διακοπή των εργασιών του.

Η ανέγερση της εκκλησίας είχε μείνει σε στάσιμο σημείο, μέχρι τη στιγμή που παρέμβηκε το Βατικανό, αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να υποχωρήσουν και να επιτρέψουν τη συνέχιση του οικοδομήματος. Έτσι, η Αγία Αικατερίνη ολοκληρώθηκε το 1879, 7 χρόνια μετά την αρχική έναρξη της ανέγερσής του.

Ο ναός, ξεχωρίζοντας για τα Αναγεννησιακά στοιχεία και το έντονο μπαρόκ στυλ, αποτελείται από 3 μέρη, διαθέτοντας μια ιδιαίτερη διακόσμηση στο εσωτερικό και 2 καμπαναριά. Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1979, όταν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 80 τ.μ. διακόσμησε με μορφές Αγίων, το χώρο πίσω από το ιερό. Ακριβώς πίσω από το ναό λειτουργεί το μοναστήρι των Φραγκισκανών της Λεμεσού, ένα απλό κτίριο με καμάρες και μεγάλους κήπους.

Μάθε περισσότερα για τον καθολικό ναό της Αγίας Αικατερίνης εδώ.

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;