A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ο ναός που χτίστηκε στη Λεμεσό, μετά από οδηγίες του Βατικανού!

Ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα με ιδιαίτερη όψη και αρχιτεκτονική, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης για περισσότερο από 1 αιώνα. Αποτελώντας πλέον κομμάτι της ζωής της Λεμεσού, με χιλιάδες κόσμου να περνούν καθημερινά από μπροστά της, η καθολική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, ή Φραγκοκλησιά, όπως την ξέρουν οι πιο πολλοί, είναι από τους παλαιότερους ναούς της πόλης, που φτιάχτηκε μετά από οδηγίες του Βατικανού.

Η ιστορία της εκκλησίας ξεκινά το 1872 επί Τουρκοκρατίας ακόμα, όταν οι Οθωμανοί επέτρεψαν την ανέγερση ενός καθολικού ναού από Φραγκισκανούς μοναχούς, μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη. Οι Οθωμανοί, όμως, κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του ναού και διαπιστώνοντας το επιβλητικό μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά του, επέβαλαν την άμεση διακοπή των εργασιών του.

Η ανέγερση της εκκλησίας είχε μείνει στάσιμη, μέχρι τη στιγμή που παρέμβηκε το Βατικανό, αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να υποχωρήσουν και να επιτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών. Έτσι, η καθολική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης ολοκληρώθηκε το 1879, 7 χρόνια μετά την αρχική έναρξη της ανέγερσής του και ενώ η Κύπρος είχε ήδη περάσει υπό τη διοίκηση των Άγγλων.

Ο ναός, ξεχωρίζοντας για τα Αναγεννησιακά στοιχεία και το χαρακτηριστικό μπαρόκ στυλ, αποτελείται από 3 μέρη, διαθέτοντας μια ιδιαίτερη διακόσμηση στο εσωτερικό και 2 καμπαναριά. Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1979, όταν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 80 τ.μ. διακόσμησε με μορφές Αγίων, τον χώρο πίσω από το ιερό. Ακριβώς πίσω από το ναό βρίσκεται το μοναστήρι που φιλοξενεί τις Φραγκισκανές μοναχές, ένα κτίριο απλό και περιποιημένο, με καμάρες στο αίθριό του και όμορφους κήπους.

Σχετικα

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.