14677

Μια δημοφιλής γωνιά της Λεμεσού σήμερα, όταν ήταν ένα ταπεινό χάνι!

12/05/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή

Η Λεμεσός αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο στην περιοχή από παλιά και πρόσφερε επιλογές διαμονής για όλους όσους ταξίδευαν από άλλες πόλεις και χωριά προς τη Λεμεσό.

Τον παλιό καιρό, έμποροι και ταξιδιώτες διέμεναν σε χάνια και πανδοχεία, αντί για ξενοδοχεία. Η Λεμεσός αριθμούσε αρκετά χάνια, τα οποία συγκεντρώνονταν κυρίως πέριξ των οδών Αγίου Ανδρέου και Ελευθερίας. Στη γωνία των οδών Ανεξαρτησίας και Αθηνών, βρισκόταν κάποτε το χάνι «Καμπανέλλη». Αν και σήμερα παραμένει πολυσύχναστη περιοχή, τίποτα δε θυμίζει πια το χάνι εκείνο.

Ο φωτογραφικός φακός του Joseph Ανδρέου, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του συλλογή στην ομάδα «Λεμεσού Μνήμες» στο Facebook, απαθανάτισε το συγκεκριμένο χάνι μεταξύ των ετών 1976 και 1980. Δίπλα του διακρίνονται και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που επίσης δεν υπάρχουν σήμερα, όπως ένα ανθοπωλείο και ένα καφενείο.

Αν και πολλά έχουν αλλάξει, ένα παραμένει ίδιο: ο κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται την γωνιά αυτή για να πιει τον καφέ του, αφού εκεί λειτουργεί πια μια σύγχρονη καφετέρια.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.