Τίποτα δε θυμίζει σήμερα το ιστορικό χάνι «Καμπανέλλη» στην οδό Ανεξαρτησίας

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή

Είναι όμορφο να ανατρέχουμε στο παρελθόν και να νοσταλγούμε εικόνες. Ως γνωστό, η Λεμεσός αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο στην περιοχή από τα παλιά χρόνια. Αναπόφευκτα λοιπόν, υπήρχαν επιλογές διαμονής για όλους όσους ταξίδευαν από άλλες πόλεις και χωριά στη Λεμεσό για να πωλήσουν την πραμάτεια τους.

Τον παλιό καιρό, δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, αλλά πανδοχεία και χάνια, όπου μπορούσαν οι έμποροι να ξεκουραστούν, μετά από τα κουραστικά και πολυήμερα ταξίδια τους. Η Λεμεσός αριθμούσε αρκετά χάνια, τα οποία συγκεντρώνονταν κυρίως πέριξ των οδών Αγίου Ανδρέου και Ελευθερίας, στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Στη γωνία της πολυσύχναστης οδού Ανεξαρτησίας και της οδού Αθηνών, βρίσκεται σήμερα η γνωστή καφετέρια “Coffee Island”. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στο σημείο αυτό, το χάνι «Καμπανέλλη» υποδεχόταν τους επισκέπτες του από όλη την Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια.

Ο φωτογραφικός φακός του Joseph Ανδρέου, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του συλλογή στην ομάδα «Λεμεσού Μνήμες» στο Facebook, απαθανάτισε το συγκεκριμένο χάνι μεταξύ των ετών 1976 και 1980. Δίπλα του διακρίνονται και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που επίσης δεν υπάρχουν σήμερα, όπως το καφενείο αλλά και το ανθοπωλείο της κυρίας Έλλης.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα νέα κτήρια του κέντρου της πόλης μας αποτελούν απλά το «νέο δέρμα» της παλιάς Λεμεσού. Είμαστε ευγνώμονες για τις φωτογραφίες αυτές για να μπορούν να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.

11560