Υδατόπυργος, Παλιό Ντεπόζιτο

09/06/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο Υδατόπυργος κατασκευάστηκε το 1920 και υδροδοτούσε τη Λεμεσό για σχεδόν 30 χρόνια. Η τοποθεσία του, υπήρξε κάποτε το ψηλότερο σημείο της πόλης, αφού τα λιγοστά  σπίτια της Λεμεσού ξεκινούσαν από την παραλία (στη δυτική πλευρά της πόλης) και έφταναν μέχρι εκεί που βρίσκεται σήμερα ο πύργος. Πέρα από αυτό το σημείο δεν υπήρχε τίποτα. 

Το ντεπόζιτο δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη Χαβούζα, η οποία υδροδοτούσε την πόλη μέχρι τη δημιουργία του πύργου. Αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της Λεμεσού, αλλά και σημείο προσανατολισμού για τους επισκέπτες. Κατασκευάστηκε κατά τη θητεία του τότε δημάρχου Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, από τους Άγγλους εργολάβους Γουίλιαμσον - Πεγκελέι, με υπεργολάβο τον Τσίρο και κόστισε, τότε, εννέα χιλιάδες λίρες. 

Το ύψος και η χωρητικότητα του Υδατόπυργου ήταν επαρκή για την υδροδότηση ολόκληρης της πόλης μέχρι το 1947, οπόταν και δημιουργήθηκε το υπόγειο σύστημα υδροδότησης. 

Η αντλία (νερομηχανή) η οποία τοποθετήθηκε στο χαμηλότερο σημείο της Λεμεσού (εκεί που βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της Υδατοπρομήθειας)  τροφοδοτούσε το ντεπόζιτο, μέσω αγωγών που αντλούσαν νερό από το σημείο που υπήρχαν λαγούμια (υπόγεια νερά). Το σύστημα μεταφοράς νερού ήταν πρωτοποριακό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.

Επισκεφθείτε επίσης το Μουσείο Νερού για να δείτε, μεταξύ άλλων, τη νερομηχανή.

swipe gallery


swipe gallery

11374