11929

Υδατόπυργος, Παλιό Ντεπόζιτο

21/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο Υδατόπυργος κατασκευάστηκε το 1920 και υδροδοτούσε τη Λεμεσό για σχεδόν 30 χρόνια. Η τοποθεσία του, υπήρξε κάποτε το ψηλότερο σημείο της πόλης, αφού τα λιγοστά  σπίτια της Λεμεσού ξεκινούσαν από την παραλία και έφταναν μέχρι εκεί που βρίσκεται σήμερα ο πύργος.

Το ντεπόζιτο δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη Χαβούζα, η οποία υδροδοτούσε την πόλη μέχρι τη δημιουργία του πύργου. Αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της Λεμεσού, αλλά και σημείο προσανατολισμού για τους επισκέπτες. 

Το ύψος και η χωρητικότητα του Υδατόπυργου ήταν επαρκή για την υδροδότηση ολόκληρης της πόλης μέχρι το 1947, οπόταν και δημιουργήθηκε το υπόγειο σύστημα υδροδότησης. 

Η αντλία που τοποθετήθηκε στο χαμηλότερο σημείο της Λεμεσού, τροφοδοτούσε το ντεπόζιτο μέσω αγωγών που αντλούσαν νερό από το σημείο που υπήρχαν λαγούμια. Το σύστημα μεταφοράς νερού ήταν πρωτοποριακό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.