22855

Καθολική εκκλησία Αγίας Αικατερίνης

17/01/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Με μπαρόκ στυλ στο εσωτερικό του ναού και προσεγμένο σχεδιασμό στο εξωτερικό, του, η εκκλησία έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο παρόμοιων κτιρίων. Το κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα, πατέρα Φρανσέσκο ντα Μονγκιντόρο, έναν Φραγκισκανό από την Μπολόνια, έχει 3 μέρη και μια μονή αψίδα, με μήκος 23 μέτρων και πλάτος 15 μέτρων.

Οι Φραγκισκανοί έφθασαν στη Λεμεσό αρχικά τον 13ο αιώνα, όμως αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν στα μέσα του 15ου αιώνα. Επισκέπτονταν τακτικά την κοινότητα που είχαν δημιουργήσει, μέχρι τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη το 1850. Το 1872 άρχισαν να χτίζουν την εν λόγω εκκλησία, της Αγ. Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας. Η εκκλησία εγκαινιάστηκε στη γιορτή της Αγ. Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου του 1879. Ο Άγγλος Κυβερνήτης της Κύπρου, οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.

Το 1979, η εκκλησία ανακαινίστηκε. Μια τοιχογραφία 80 τετραγωνικών μέτρων διακόσμησε την αψίδα, πίσω από το ιερό. Οι Άγιοι που σχεδιάστηκαν είναι οι Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Παρθένος Μαρία, ο Άγιος Γαβριήλ, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Αντώνιος της Πάδουα, ο Άγιος Επιφάνειος, οι Απόστολοι Πέτρος και Αντρέας, ο Άγιος Ιλλαρίων και ο ντόπιος Άγιος Βαρνάβας. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου 1981.

Πίσω από την εκκλησία λειτουργεί το μοναστήρι των Φραγκισκανών της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα λιτό κτίριο, με καμάρες και μεγάλους κήπους, αλλά και με διάφορους χώρους, τόσο υπαίθριους, όσο και καλυμμένους, που προσφέρονται για συναντήσεις, εκδηλώσεις και ακόμα και πικ-νικ.