11805

Μονή Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας

17/08/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας βρίσκεται βόρεια της πόλης της Λεμεσού, μέσα στους λόφους του Αγίου Αθανασίου.

Δεν είναι εξακριβωμένη η χρονολογία ίδρυσης, είναι γνωστό όμως ότι τον 18ο αιώνα λειτουργούσε ως ανδρικό κοινόβιο. Γραπτές μαρτυρίες ανάγουν την ύπαρξή του στον 16ο αιώνα. Ένα χειρόγραφο που φυλάσσεται στη μονή αναφέρει ότι ιδρύθηκε από μοναχό ο οποίος είχε τσιμπηθεί από σφαλάγγι (έντομο) και ανάρρωσε χάριν στην εικόνα της Παναγίας, πράγμα που εξηγεί και την ονομασία της.

Για δεκαετίες το κτίριο είχε ερημωθεί και συγκροτήθηκε εκ νέου σε γυναικεία μονή το 1976, με μοναχές από τον Άγιο Γεώργιο του Αλαμάνου. Η επαναλειτουργία της οδήγησε και στην ανοικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων.

Ανατολικά της μονής βρίσκεται ένα σπήλαιο από όπου αναβρύζει αγίασμα.

Τηλέφωνο: 25 727172