26380

Παρεκκλήσι Αγίου Ιωσήφ

08/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, μόλις λίγα βήματα από τον κόμβο του Αγίου Νικολάου, η εικόνα της Λεμεσού επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ανάμεσα στα ψηλά κτίρια της εμπορικής Λεωφόρου Μακαρίου, βρίσκεται ένα εκκλησάκι που οι περισσότεροι προσπερνούν βιαστικά, χωρίς να το προσέξουν, αν και δημιουργεί μια πολύ ξεχωριστή εικόνα, για όποιον το παρατηρήσει.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος, ένας ναός σχετικά μικρός, αλλά ιδιαίτερα όμορφος, αποτελεί μοναδική περίπτωση στη Λεμεσό, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και της διακόσμησής του. Με τον κυλινδρικό τρούλο να ξεχωρίζει στην ανατολική πλευρά της οροφής του, πάνω από διακοσμητικά τόξα με κεραμίδια, η εκκλησία αυτή καταφέρνει να ξεχωρίζει, παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με πολύ ψηλότερα και μοντέρνα κτίρια.

Ακολουθώντας τον τύπο του τρίκλιτου, σταυροειδούς ναού, το παρεκκλήσι κατασκευάστηκε το 2009. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η διακόσμηση των εξωτερικών του τοίχων, με την εναλλαγή σειρών από κόκκινα τούβλα και λευκή πέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός στο είδος του ναός, με… ριγέ περιβολή, που δημιουργεί μια μοντέρνα εικόνα, βασισμένη σε παραδοσιακά στοιχεία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Η εικόνα του ναού γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ξεπροβάλλει ανάμεσα στα δέντρα που στολίζουν τα πεζοδρόμια και τον περίβολο της εκκλησίας, που ανάλογα με την εποχή μπορεί να είναι καταπράσινα, φορτωμένα λουλούδια ή γυμνά από φύλλα.