27740

Εκκλησία Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας

15/10/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοντά στον οικισμό των Πάνω Πολεμιδιών, σε ένα ύψωμα που αγναντεύει όλη τη Λεμεσό, βρίσκεται ένας μεσαιωνικός ναός με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια.

Ο ναός φέρει 2 ανόμοιους τρούλλους, αποτέλεσμα καταστροφών ή μετατροπών μέσα στα χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το βάθος που δημιουργούν οι θόλοι στο εσωτερικό του ναού, προσδίδοντας κατανυκτική ατμόσφαιρα παρά το μικρό μέγεθός του.

Ο ναός ήταν εξ ολοκλήρου τοιχογραφημένος. Σήμερα λίγες τοιχογραφίες σώζονται σε υποφερτή κατάσταση, μερικές από τις οποίες είναι οι αρχαιότερες του τύπου τους στην Κύπρο και ανάγονται στον 14ο αιώνα. Ανάμεσα στις σωζόμενες τοιχογραφίες είναι η αναπαράσταση της Παναγίας Ελεούσας και του Χριστού, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Μάμα, του Ευαγγελιστή Μάρκου, της Βάφτισης, της Αποκαθήλωσης, της Υπαπαντής και της Μεταμόρφωσης.

Πληροφορίες: Α. Φούλιας, Θεολόγος - Βυζαντινολόγος