20571

Εκκλησία Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας

10/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοντά στον οικισμό των Πάνω Πολεμιδιών, σε ένα ύψωμα που αγναντεύει όλη την πόλη της Λεμεσού, βρίσκεται ένας ναός της μεσαιωνικής περιόδου. Πρόκειται για τον ναό της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ο ναός φέρει 2 ανόμοιους τρούλλους, αποτέλεσμα καταστροφών ή μετατροπών που υπέστη μέσα στα χρόνια. Από το εσωτερικό του κτίσματος, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το βάθος που δημιουργούν οι θόλοι των κυλινδρικών τρούλων, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του ναού. Κατά τη μερική αναστήλωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1995, ο κατεστραμμένος νότιος τοίχος αποκαταστάθηκε, αφού εντοπίστηκε η αρχική θεμελίωσή του.  

Ο ναός ήταν εξ ολοκλήρου τοιχογραφημένος. Σήμερα λίγες τοιχογραφίες σώζονται σε υποφερτή κατάσταση, μερικές από τις οποίες είναι οι αρχαιότερες του τύπου τους, που σώζονται στην Κύπρο. Στα 4 σφαιρικά τρίγωνα υπήρχαν οι Ευαγγελιστές, εκ των οποίων σώζεται μόνο ο Μάρκος. Ανάμεσα στις σωζόμενες τοιχογραφίες είναι η αναπαράσταση της Παναγίας Ελεούσας και του Χριστού, του Αγίου Γεωργίου με σκηνές από το μαρτύριό του, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Μάμα, της Βάφτισης, της Αποκαθήλωσης, της Υπαπαντής και της Μεταμόρφωσης. Οι τοιχογραφίες του ναού θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στον όψιμο 14ο αιώνα.

Πληροφορίες: Α. Φούλιας, Θεολόγος - Βυζαντινολόγος