42878

Μονή Αγίου Γεωργίου των Σπηλαίων (Ερήμη)

12/04/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ανάμεσα σε 3 κοινότητες της Δυτικής Λεμεσού, την Ερήμη, το Κολόσσι και τον Ύψωνα, μια τοποθεσία γεμάτη χαρουπιές και την άγρια ομορφιά των δαντελωτών βράχων τριγύρω, βρίσκεται σήμερα ένα ασυνήθιστο και ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές μοναστήρι. Πρόκειται για το μοναστήρι που δημιουργήθηκε γύρω από μια μεγάλη σπηλιά, που οι ντόπιοι ήξεραν ανέκαθεν ως «το σπήλαιο τ’ Αϊ Γιωρκού».

Μερικά μέτρα βόρεια του σπηλαίου υπάρχει «Το βρυσί του Αϊ Γιωρκού», δηλαδή μια πηγή που αναβλύζει καθαρό και κρύο νερό το οποίο θεωρείται αγιασμένο. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έπιναν από το νερό αυτό, όταν εργάζονταν στα κτήματα τους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μαζεύοντας τον πολύτιμο καρπό των χαρουπιών. Το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου είναι επίσης γνωστό στους βοσκούς και στους κυνηγούς της περιοχής.

Ανέκαθεν οι κάτοικοι της Ερήμης διατηρούσαν εικονίσματα στο σπήλαιο και καντηλάκια. Όταν κάποιοι θέλησαν να απομακρύνουν τα χώματα από το σπήλαιο, ώστε να έχουν πιο εύκολα πρόσβαση σε αυτό οι πιστοί, διαπίστωσαν ότι στο βάθος υπήρχε δάπεδο και κόγχη λαξευτή από ανθρώπινο χέρι, που μαρτυρούσε την ύπαρξη παλαιότερου ναού.

swipe gallery

Η προφορική παράδοση αλλά και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο, όπως ο σταυρός, η λειψανοθήκη, θραύσματα από αγγεία, νομίσματα κλπ., δηλώνουν ότι ο χώρος πιθανόν να άρχισε να χρησιμοποιείται από μοναχούς και ασκητές, γύρω στον 10ο – 11ο αιώνα. Σήμερα γίνονται εργασίες αναστύλωσης της μονής και τελούνται ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως στις μέρες γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στις  23 Απριλίου και στις 23 Νοεμβρίου.

Φωτογραφίες: Άκης Αριστίδου, Ανδρέας Χριστοφόρου, Denis Kudryasov, Βικτώρια Χριστοδούλου