27387

Άγιος Ερμογένης (Επισκοπή)

20/09/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο χωριό Επισκοπή, ανατολικά της αρχαίας πόλης του Κουρίου, βρίσκεται μια ιδιαίτερη και αρκετά παλιά εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Ερμογένη. Χτισμένη με πέτρα, η μικρή αυτή εκκλησία κρύβει μια μεγάλη ιστορία πίσω της.

Ο Άγιος Ερμογένης γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στην κωμόπολη Φοινικούντα της Αττάλειας της Μ. Ασίας. Προερχόμενος από οικογένεια πιστών Χριστιανών, εξελίχθηκε σε ένθερμο κήρυκα της πίστης του. Η δράση του εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στη Σάμο, όπου διορίστηκε ως Επίσκοπος της Εκκλησίας εκεί. Το κήρυγμά του και η απήχηση που είχε στον ντόπιο πληθυσμό ενόχλησε τον ηγεμόνα της Σάμου, Σατορνίνο, ο οποίος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον υποβάλουν σε βασανιστήρια, μέχρι να απαρνηθεί το Χριστιανισμό.

Ο Άγιος Ερμογένης υπέμεινε τα βασανιστήρια χωρίς να κλονιστεί η πίστη του, έτσι ο Σατορνίνος διέταξε τελικά τον αποκεφαλισμό του. Οι Σαμιώτες που είχαν ήδη βαπτιστεί Χριστιανοί παρέλαβαν το λείψανό του, το έβαλαν σε ξύλινη κάσα και το έριξαν στη θάλασσα, η οποία το οδήγησε μέχρι τις ακτές του Κουρίου. Οι πιστοί που το ανέσυραν από το νερό, έχτισαν εκεί την εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ερμογένη, διπλά στην αρχαία πόλη. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τις επιδρομές στο νησί και ένας νέος χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Το πετρόκτιστο εκκλησάκι που υπάρχει σήμερα στην περιοχή, στο οποίο φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς πιστούς. Στις 5 Οκτωβρίου ο Άγιος γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι γύρω από την εκκλησία.