27121

Η «έρημος» με τους αμμόλοφους στη Λεμεσό!

26/04/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά της Λεμεσού, σε μία ακτή περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη, υψώνονται ψηλοί και χαμηλότεροι αμμόλοφοι που απλώνονται σε μεγάλη έκταση, σχηματίζοντας μια ιδιότυπη ερημική εικόνα.

Οι αμμοθίνες στην περιοχή Ακρωτηρίου είναι ένα ιδιαίτερο, φυσικό φαινόμενο, αποτέλεσμα των ριπών αέρα που φτάνουν στην εν λόγω ακτή. Αν και η εικόνα παραπέμπει σε έρημο, οι αμμόλοφοι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας αφού απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών.

Παράλληλα, αποτελούν καταφύγιο για σπάνια φυτά και ζώα, τα οποία έχουν προσαρμοστεί ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Οι αμμόλοφοι του Ακρωτηρίου, φιλοξενούν αποδημητικά (όπως τρυγόνια), ενώ στους κολπίσκους κάτω από αυτούς, οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν καταφύγιο για να γεννήσουν το καλοκαίρι.

Σχετικα

Η λεπτή σαν πούδρα άμμος, η ελάχιστη, θαμνώδης βλάστηση και η απουσία κάθε άλλης κίνησης, πέρα από τα σημάδια του ανέμου στους αμμόλοφους, κάνουν την τοποθεσία αυτή μοναδική.