17163

Η «έρημος» με τους αμμόλοφους στη Λεμεσό!

27/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Δυτικά της Λεμεσού, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, το τοπίο επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εκεί, θα δεις να υψώνονται μπροστά σου ψηλοί και χαμηλότεροι αμμόλοφοι, που απλώνονται σε μεγάλη έκταση, σχηματίζοντας μια ιδιότυπη ερημική εικόνα.

Η λεπτή σαν πούδρα άμμος, η ελάχιστη, θαμνώδης βλάστηση και η απουσία κάθε άλλης κίνησης, πέρα από τα σημάδια του ανέμου στους αμμόλοφους, κάνουν την τοποθεσία αυτή μοναδική. Δεν πρόκειται, βέβαια, για φαινόμενο ερημοποίησης, αλλά για ένα φαινόμενο που σημειώνεται σε κάποιες παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Οι αμμοθίνες, όπως ονομάζονται διαφορετικά οι αμμόλοφοι, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου έχουν γίνει καταφύγιο για σπάνια φυτά και ζώα, τα οποία έχουν προσαρμοστεί να ζουν μόνο σε αυτές τις συνθήκες και πουθενά αλλού. 

Στην ουσία, οι αμμοθίνες δημιουργούνται από τη δράση του ανέμου και αποτελούν μεταβατική ζώνη από τη θάλασσα στην ξηρά. Η παρουσία τους εκεί είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών. Για να σχηματιστεί ένα αμμοθινικό σύστημα χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια, ενώ για την καταστροφή του, χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά, αφού οι ανθρώπινες επεμβάσεις (είτε με απομάκρυνση της άμμου, είτε με οδήγηση διαμέσου των αμμόλοφων) μπορεί να είναι μοιραίες για αυτό το ξεχωριστό οικοσύστημα.

Οι αμμόλοφοι του Ακρωτηρίου, εκτός από ενδημικά είδη, φιλοξενούν και αποδημητικά (όπως τρυγόνια, που κάνουν στάση στο δρόμο τους προς την Ευρώπη), ενώ στους κολπίσκους κάτω από τους αμμόλοφους, οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν καταφύγιο για να γεννήσουν το καλοκαίρι.