A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Κάστρο Κολοσσιού

Το κάστρο του Κολοσσιού, γνωστό και σαν Κούλας, είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα που σώζονται στη Κύπρο, από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Το φρούριο του Κολοσσιού κτίστηκε το 1454 από το μεγάλο διοικητή του τάγματος των Ιωαννιτών Λουί Ντε Μανιάκ, στα ερείπια παλαιότερου φρουρίου του 13ου αιώνα. Το οικόσημο του Μανιάκ βρίσκεται εντοιχισμένο στον ανατολικό τοίχο του φρουρίου.

Στις τέσσερις πλευρές της οροφής υπάρχουν 19 πολεμίστρες. Υπάρχει, επίσης, και η λεγόμενη καταχύστρα, επάνω ακριβώς από την είσοδο του φρουρίου, απ' όπου έριχναν στον εχθρό ζεστό λάδι για να εμποδίσουν την είσοδο του στο φρούριο.

Το Κολόσσι υπήρξε η έδρα ισχυρής στρατιωτικής διοίκησης γνωστή ως Commanderie. Το χρησιμοποιούσαν ως κατοικία και διοικητικό κέντρο των αρχηγών του μοναχικού τάγματος των Ιωαννιτών, οι οποίοι οργάνωναν, έλεγχαν και εκμεταλλεύονταν την παραγωγή των μεγάλων φυτειών στην κοιλάδα του Κολοσσιού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που κάλυπτε αρχικά γύρω στα 60 χωριά.

H Commanderie του Κολοσσιού έδωσε το όνομα της στο πατροπαράδοτο γλυκό κρασί της Κύπρου, γνωστό μέχρι σήμερα με το όνομα Κουμμανταρία. 

 

swipe gallery


swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;