10777

Κάστρο Κολοσσιού

15/11/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι της Λεμεσού, γνωστό ως Κούλας, είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα που σώζονται από την περίοδο της Φραγκοκρατίας στη Κύπρο.

Το υπάρχον φρούριο κτίστηκε το 1454 από τον διοικητή του τάγματος των Ιωαννιτών, Louis de Magnac, στα ερείπια παλαιότερου φρουρίου του 1210. Το οικόσημο του Magnac διακρίνεται στον ανατολικό τοίχο του φρουρίου. Τυπικά χαρακτηριστικά ενός φρουρίου της εποχής είναι οι πολεμίστρες και η καταχύτρα πάνω από την είσοδο, απ' όπου έριχναν ζεστό λάδι για να εμποδίσουν την είσοδο των εχθρών.

Το Κολόσσι υπήρξε έδρα ισχυρής στρατιωτικής διοίκησης του μοναχικού τάγματος των Ιωαννιτών (Commanderie), οι οποίοι έλεγχαν και εκμεταλλεύονταν την αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής, που περιλάμβανε περίπου 60 χωριά.

H Commanderie έδωσε το όνομα της στο διάσημο γλυκό κρασί της Κύπρου, γνωστό μέχρι σήμερα ως Κουμμανταρία. 

Ανατολικά του πύργου, βρίσκονται τα κατάλοιπα εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Στη βόρεια πλευρά σώζονται ερείπια του νερόμυλου και του υδραγωγείου.

Τηλέφωνο: 25 934907