12786

Κάστρο Κολοσσιού

21/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι της Λεμεσού, είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα που σώζονται από την περίοδο της Φραγκοκρατίας στη Κύπρο.

Κτίστηκε το 1454 στα ερείπια παλαιότερου φρουρίου του 1210. Τυπικά χαρακτηριστικά ενός φρουρίου της εποχής είναι οι πολεμίστρες και η καταχύτρα πάνω από την είσοδο, απ' όπου έριχναν ζεστό λάδι για να εμποδίσουν την είσοδο των εχθρών.

Το Κολόσσι υπήρξε έδρα ισχυρής στρατιωτικής διοίκησης του μοναχικού τάγματος των Ιωαννιτών (Commanderie), οι οποίοι έλεγχαν και εκμεταλλεύονταν την αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής, που περιλάμβανε περίπου 60 χωριά.

H Commanderie έδωσε το όνομα της στο διάσημο γλυκό κρασί της Κύπρου, γνωστό μέχρι σήμερα ως Κουμμανταρία. 

Ανατολικά του πύργου, βρίσκονται τα κατάλοιπα εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Στη βόρεια πλευρά σώζονται ερείπια του νερόμυλου και του υδραγωγείου.

Τηλέφωνο: 25 934907