9846

Ιερό Απόλλωνα Υλάτη

21/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη στην αρχαία πόλη του Κουρίου, αποτελεί ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου, όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας με την ιδιότητα του θεού των δασών (Υλάτης). Ο Απόλλωνας ήταν η κύρια λατρευτική θεότητα σε αυτό το ιερό, το οποίο ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ιερά του νησιού.

Το ιερό του Κουρίου ήταν πανομοιότυπο με τα ιερά του Απόλλωνα στην Επίδαυρο και στην Αργολίδα. Λένε ότι, οι αρχαίοι Έλληνες έκτιζαν τα ιερά του Απόλλωνα, του θεού του φωτός, σε σημεία που είχαν διαπιστώσει ότι είναι πιο έντονο το φως κι η λάμψη του ήλιου.

Η αρχαία πόλη του Κουρίου οφείλει πολλά στην λατρεία του Απόλλωνα, εφόσον ο μεγάλος αριθμός προσκυνητών που ερχόταν στην πόλη συνείσφερε στην οικονομική ανάπτυξη της.   

Η καταστροφή και εγκατάλειψη του ναού, τοποθετείται στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ μετά δηλαδή τους μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς και σαφώς μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στο νησί. 

Σχετικα