22784

Παρεκκλήσι Αγίας Νάπας (Καντού)

09/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

 Ελάχιστοι ναοί στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στην Αγία Νάπα, την Αγία των δασών. Πέρα από τον εντυπωσιακό ναό στο κέντρο της πόλης, η επαρχία Λεμεσού διαθέτει και ένα απομονωμένο εκκλησάκι στις όχθες του Κούρη.

Το παρεκκλήσι βρίσκεται 2 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Καντού και πιθανότατα αποτελούσε το καθολικό μικρού μοναστηριού κατά τον μεσαίωνα. Μάλιστα, γύρω από το ξωκλήσι είναι εμφανή τα θεμέλια ενός παλαιού οικισμού.

 

Η ονομασία της εκκλησίας υποδηλώνει ότι πιθανόν να ευδοκιμούσε δασώδης βλάστηση παλαιότερα εκεί.

Η ανέγερση του ναού χρονολογήθηκε περί τον 12ο αιώνα. Εσωτερικά ήταν ολόκληρος καλυμμένος με τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται μικρά κομμάτια, όπου διακρίνεται η αναπαράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Παρασκευή.