A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Παρεκκλήσι Αγίας Νάπας (Καντού)

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Αγία Νάπα, δηλαδή η Αγία των δασών, έχει ελάχιστους ναούς αφιερωμένους σε αυτή στην Κύπρο. Πέρα από τον εντυπωσιακό ναό στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η επαρχία Λεμεσού διαθέτει ακόμα ένα εκκλησάκι, πολύ μικρότερο, αλλά επίσης όμορφο, με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που ακολουθεί την πορεία των οικισμών που ευδοκιμούσαν στις όχθες του ποταμού Κούρρη.

Ο ναός, που βρίσκεται 2 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Καντού, πάνω στη δυτική όχθη του ποταμού Κούρη, αποτελούσε πιθανότατα το καθολικό μικρής μοναστικής κοινότητας. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, και η ανέγερση του χρονολογήθηκε περί τον 12ο αιώνα. Εσωτερικά ο ναός ήταν ολόκληρος καλυμμένος με τοιχογραφίες, από τις οποίες σήμερα σώζονται μικρά κομμάτια 2 στρωμάτων τοιχογραφιών του 12ου ή 13ου και του 14ου αιώνα.

Το παρεκκλήσι έχει 2 εισόδους, στον νότιο και στον δυτικό τοίχο. Στον τρούλο υπάρχουν 4 καμαρωτά παράθυρα για φωτισμό, όπως επίσης και ένα ακόμα στην ανατολική πλευρά, πάνω από το Ιερό. Στις σωζόμενες τοιχογραφίες διακρίνεται η αναπαράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή και άλλες εικόνες. Γύρω από το ξωκκλήσι είναι εμφανή τα θεμέλια ενός παλαιού οικισμού, του οποίου πιθανόν η εκκλησία της Αγίας Νάπας να αποτελούσε το κέντρο.

Το απομονωμένο, κομψό εκκλησάκι, αξίζει τον κόπο να το επισκεφθεί κανείς και για το όμορφο τοπίο, που μεταμορφώνεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή. 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Γιώργος Οικονομίδης, Μάριος Αποστολίδης, Παναγιώτης Μαυρομμάτης, Σταύρος ΣταύρουΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.


15833