22399

Το βυθισμένο χωριό, λίγο έξω από τη Λεμεσό, επιμένει και ξαφνιάζει!

20/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στον δρόμο προς τις Πλάτρες, θα βρεθείς να περνάς πάνω από το φράγμα του Κούρη. Στη βόρεια πλευρά του φράγματος, το εγκαταλελειμμένο χωριό της Άλασσας, το οποίο χρειάστηκε να μετακινηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία για τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην τοποθεσία αυτή διακρίνονται πια μόνο τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και τίποτα άλλο στην περιοχή δε θυμίζει ότι μέχρι το 1980 υπήρχε εκεί ένα χωριό που άκμαζε δίπλα στις όχθες του ποταμού Κούρη. Από χρονιά σε χρονιά και από εποχή σε εποχή, η στάθμη του νερού στο φράγμα αλλάζει και μαζί της και η εικόνα της εκκλησίας.

Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας είναι το μόνο που διακρίνεται, σαν να επιπλέει πάνω στο νερό, δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή και συνάμα μυστηριακή εικόνα. Όταν τα νερά τραβηχτούν αρκετά, όμως, μπορείς ακόμα και να κάνεις μια βόλτα μέσα στα χαλάσματα της «αμφίβιας» εκκλησίας.

Η εγκαταλελειμμένη και σχεδόν ερειπωμένη εκκλησία ξεχωρίζει χάριν στην περίτεχνη διακόσμηση του καμπαναριού με ζωηρά χρώματα.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.