16284

Το βυθισμένο χωριό, λίγο έξω από τη Λεμεσό, επιμένει και ξαφνιάζει!

07/04/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στον δρόμο προς τις Πλάτρες, θα βρεθείς να περνάς πάνω από το φράγμα του Κούρη. Στη βόρεια πλευρά του φράγματος, το εγκαταλελειμμένο χωριό της Άλασσας, το οποίο χρειάστηκε να μετακινηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία για τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην τοποθεσία αυτή διακρίνονται πια μόνο τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και τίποτα άλλο στην περιοχή δε θυμίζει ότι μέχρι το 1980 υπήρχε εκεί ένα χωριό που άκμαζε δίπλα στις όχθες του ποταμού Κούρη. Η εγκαταλελειμμένη και σχεδόν ερειπωμένη εκκλησία ξεχωρίζει χάριν στην περίτεχνη διακόσμηση του καμπαναριού με ζωηρά χρώματα, όμως το γεγονός ότι η εικόνα της αλλάζει ανάλογα με τη στάθμη του νερού στο φράγμα, είναι από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Από χρονιά σε χρονιά και από εποχή σε εποχή, το φράγμα τυχαίνει είτε να έχει λίγο νερό, είτε περισσότερο, είτε ακόμα και να υπερχειλίζει (κάτι που προκαλεί ενθουσιασμό, όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλους τους Λεμεσιανούς). Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει (όπως είχε συμβεί το 2012), το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας είναι το μόνο που διακρίνεται, σαν να επιπλέει πάνω στο νερό, δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή – και συνάμα μυστηριακή - εικόνα. Όταν τα νερά τραβηχτούν αρκετά, όμως, μπορείς ακόμα και να κάνεις μια βόλτα μέσα στα χαλάσματα της «αμφίβιας» πια εκκλησίας.

Το φράγμα του Κούρη, το οποίο τροφοδοτεί με νερό τη Λεμεσό, αλλά και άλλες περιοχές της Κύπρου σε περιόδους ανομβρίας, είναι το μεγαλύτερο στο νησί και αποδείχθηκε σωτήριο για τη ζωή σε αυτό.