6132

Φράγμα Κούρη: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα υποδομής στην ιστορία της Κύπρου!

13/04/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φράγμα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κύπρο. Όταν το 1988 ολοκληρώθηκε η κατασκευή, σήμανε μία νέα σελίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού. Το τεράστιο εργοτάξιο που στήθηκε κατά την τετραετία 1984 – 88 στην κοίτη του ποταμού Κούρη, είναι απλώς μία ένδειξη του αντίκτυπου που είχε το έργο αυτό στη χώρα.

swipe gallery

Οι εικόνες από την περίοδο των εργασιών, αποκαλύπτουν μέρη του φράγματος που σήμερα τα βλέπουμε εντελώς διαφορετικά, καθώς η λεκάνη του είναι γεμάτη νερό. 

Ως κύριο μέρος του Νότιου Αγωγού, του μεγαλύτερου έργου που υλοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφορά στη μεταφορά νερού από το νότιο προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, το φράγμα παραμένει μια εντυπωσιακή κατασκευή μέχρι σήμερα.

Το τεράστιο ανάχωμα και το πανύψηλο σημείο υπερχείλισης, το πηγάδι του πύργου και η περιφερειακή σήραγγα, προκαλούν δέος με τα μεγέθη τους.

swipe gallery

Με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κ.μ. (330 εκατομμύρια είναι η ολική χωρητικότητα των φραγμάτων της Κύπρου) το φράγμα του Κούρη έχει σήμερα το 35% της ολικής χωρητικότητας των φραγμάτων της Κύπρου.

Σχετικα

Πηγή: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Κυριάκος Κύρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.