24282

Εκκλησία Αποστόλου Λουκά (Κολόσσι)

18/10/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού Κολόσσι, δυτικά της Λεμεσού, βρίσκεται η εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, που είναι χτισμένη πάνω σε παλαιότερο ναό. Σύμφωνα με στοιχεία της Μητρόπολης Λεμεσού, υπήρχε εκεί ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Λουκά από το 1717 μ.Χ.

Ο σημερινός ναός είναι μια μονόκλιτη βασιλική με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια, που δημιουργούν τριγωνικά αετώματα εξωτερικά του ναού. Οι πέτρινοι εξωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας έχουν μεγάλο πάχος (1,5 μέτρο). Το πέτρινο καμπαναριό με πλούσιο διάκοσμο, ανεβαίνει 3 επίπεδα πάνω από τη στέγη της εκκλησίας.

swipe gallery

Τόσο οι παραδοσιακές ξύλινες δίφυλλες θύρες, οι ανάγλυφες στην πέτρα διακοσμήσεις, αλλά και τα μοτίβα στα κάγκελά της, προσφέρουν ιδιαίτερη χάρη στη γραφική εικόνα του μικρού ναού.

Στις 18 Οκτωβρίου γύρω από την εκκλησία στήνεται μεγάλη πανήγυρις για τη γιορτή του Αποστόλου Λουκά.