20678

Εκκλησία Αποστόλου Λουκά (Κολόσσι)

18/10/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η πιο γνωστή εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά στη Λεμεσό, βρίσκεται κτισμένη στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού Κολόσσι, δυτικά της Λεμεσού. Βάσει της επιγραφής που υπάρχει στο μέσο του δυτικού τοίχου, τα εγκαίνια της εκκλησίας, που είναι χτισμένη πάνω σε παλαιότερο ναό, έγιναν το 1882, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Μητρόπολης Λεμεσού υπήρχε εκεί ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Λουκά από το 1717 μ.Χ.

Ο σημερινός ναός ανήκει στον χαρακτηριστικό τύπο εκκλησιών που αναπτύχθηκε στην Κύπρο προς το τέλος της Τουρκοκρατίας και στις αρχές της Αγγλοκρατίας. Είναι μια μονόκλιτη βασιλική με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια, που δημιουργούν τριγωνικά αετώματα εξωτερικά του ναού. Οι εξωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας είναι κτισμένοι με πέτρα και έχουν μεγάλο πάχος (1,5 μέτρο). Το πέτρινο καμπαναριό από λαξευτούς λίθους με πλούσιο διάκοσμο, στη νοτιοανατολική γωνία της εκκλησίας, ανεβαίνει 3 επίπεδα πάνω από τη στέγη της εκκλησίας.

Στις 3 εισόδους της εκκλησίας υπάρχουν παραδοσιακές ξύλινες δίφυλλες θύρες, με περίτεχνο διάκοσμο, πλαισιωμένες από πελεκητή πέτρα. Τα 6 μεγάλα παράθυρα, 2 στον νότιο τοίχο, 2 στον βόρειο, και από 1 στο ανατολικό και στο δυτικό άκρο, επιτρέπουν στο φως να διαχέεται μέσα στην εκκλησία. Τόσο οι ανάγλυφες στην πέτρα διακοσμήσεις, όσο και τα μοτίβα στα κάγκελά της, προσφέρουν ιδιαίτερη χάρη στη γραφική εικόνα του μικρού αυτού ναού.

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου στήνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι γύρω από τον ναό, για τη γιορτή του Αποστόλου Λουκά.