2630

Παρεκκλήσι Παναγίας Γαλακτοφορούσας (Ασώματος)

25/09/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Γαλακτοφορούσας είναι ένας πανάρχαιος ναός, που βρίσκεται κρυμμένος μέσα στους πορτοκαλαιώνες κοντά στην κοινότητα του Ασώματου. Το μνημείο ήταν παλαιότερα γνωστό ως ένα παρεκκλήσι του 16ου αιώνα.

Το 2000, μία πυρκαγιά έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν παλαιότερες οικοδομικές φάσεις του ναού. Η αρχαιότερη από αυτές ανάγεται στα τέλη του 11ου με αρχές του 12ου αιώνα, όταν ο ναός είχε τρούλο. Κατά τη Φραγγοκρατία (13ο αίώνα) φαίνεται ότι μία ελαφρώς οξύκορφη καμάρα αντικατέστησε τον τρούλο. Φαίνεται ότι ο ναός είχε κεντρικό ρόλο στις μεσαιωνικές, αγροτικές κοινότητες της περιοχής, αφού γύρω του αποκαλύφθηκαν και τάφοι της περιόδου αυτής.

Το 1870 η καμάρα αυτή αντικαταστάθηκε από μία ξύλινη, δίρρικτη στέγη. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη χρονολόγηση του ναού, επιτρέπουν την ταύτισή του με τον ναό της Μονής της Παναγίας του Στύλου, που μέχρι πρόσφατα εικαζόταν ότι ήταν η παλαιότερη ονομασία της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γάτων.

Τόσο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων, όσο και το Μοναστήρι της Παναγίας του Στύλου, θεωρείται ότι ιδρύθηκαν από μοναχούς που διέφυγαν από τις διώξεις στη Μκρά Ασία.