14902

Το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο

05/10/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Αρχιτεκτονική

Δυτικά της Λεμεσού, σε μικρή απόσταση από το αρχαίο βασίλειο του Κουρίου, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό ιερό, αφιερωμένο στον Απόλλωνα Υλάτη. Το προσωνύμιο αυτό δηλώνει ότι ο αρχαίος θεός της ομορφιάς και της μουσικής, λατρευόταν στον συγκεκριμένο χώρο υπό την ιδιότητα του προστάτη των δασών.

Πράγματι, ο χώρος που αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου, βρίσκεται σε μία περιοχή με αρκετή άγρια και θαμνώδη βλάστηση, η οποία πιθανόν να ήταν ακόμα πιο πυκνή και οργιώδης εκείνη την εποχή.

Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να νιώσει το ιδιαίτερο φορτίο του ιερού χώρου, μέσα από το ερείπιά του.

Η είσοδος στο ναό γινόταν από 2 πύλες, του Κουρίου και της Πάφου. Στον κυρίως ναό οδηγεί η μεγάλη Ιερά Οδός, ενώ γύρω του βρισκόταν ένας μεγάλος περίβολος. Εκεί έχουν ανακαλυφθεί κατάλοιπα από ένα κυκλικό μνημείο, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείτο για χορούς και πομπές, όπως επίσης και ρωμαϊκά λουτρά και παλαίστρα. 

Το τέλος του 4ου αιώνα, σηματοδότησε την παρακμή και τελικά την εγκατάλειψη του Ιερού, γεγονός που αποδόθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς που είχαν πλήξει τότε το νησί, αλλά και στην επικράτηση της θρησκείας του Χριστιανισμού.

Σχετικα

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.