12854

Το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο

19/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Αρχιτεκτονική

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θεός Απόλλωνας ήταν ο Θεός του φωτός, της μαντικής τέχνης και της μουσικής. Ο Απόλλωνας συμβόλιζε το ανδρικό κάλλος και θεωρείτο ο ομορφότερος εκ των Θεών, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπο του μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό. Ανάμεσα στα μνημεία που στήθηκαν στο όνομα του, ήταν και το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη, που βρίσκεται στην περιοχή του Κουρίου, νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπής. 

Ο Απόλλωνας, φέροντας το όνομα Υλάτης, λατρευόταν στο χώρο υπό την ιδιότητα του προστάτη των δασών. Όπως φαίνεται, η λατρεία προς αυτόν άρχισε κατά τον 8ο αιώνα, όταν το Κούριο ήταν μια από τις πιο σπουδαίες πόλεις-βασίλεια της εποχής. Έτσι, ο χώρος του μνημείου αποτελούσε ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου.

Το Ιερό κάλυπτε μια αρκετά μεγάλη έκταση, με 3 τμήματα (νοτιοανατολικό, νοτιοδυτικό και βορειοανατολικό), τα οποία οδηγούσαν σε μια ενδιάμεσα οδό, που αναφερόταν ως «Ιερά Οδός». Η είσοδος στο ναό γινόταν από 2 πύλες, του Κουρίου και της Πάφου, ενώ γύρω από το  Ιερό βρισκόταν ένας μεγάλος περίβολος. Στο ίδιο σύμπλεγμα έχουν ανακαλυφθεί κατάλοιπα από ένα κυκλικό μνημείο, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείτο για χορούς και πομπές, ρωμαϊκά λουτρά, καθώς και μια κεντρική αυλή (παλαίστρα), στην οποία γυμνάζονταν οι αθλητές. 

Το τέλος του 4ου αιώνα, σηματοδότησε την παρακμή και τελικά την εγκατάλειψη του Ιερού, γεγονός που αποδόθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς που είχαν πλήξει τότε το νησί, αλλά και στην επικράτηση της θρησκείας του Χριστιανισμού. Παρ’ όλα αυτά, το Ιερό, προκαλεί αισθήματα θαυμασμού μέχρι σήμερα και θεωρείται ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό μνημείο της Κύπρου.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.