8312

Λιμνάτης

01/04/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ο Λιμνάτης, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, είναι μία ημιορεινή κοινότητα της επαρχίας, ιδιαιτέρως γνωστή για την παραγωγή προϊόντων αμυγδάλου.

Η τοποθεσία του χωριού έχει πανάρχαια ιστορία. Υπολογίζεται ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από την κλασική εποχή (500 - 323 π.Χ.), όπως μαρτυρούν τάφοι της εποχής αυτής, που έχουν εντοπιστεί εκεί.

Το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας. Ο Ντε Μας Λατρί, συγγραφέας και ταξιδευτής, αναφέρει το χωριό ως Limniate, φέουδο Φράγκων. Η ονομασία του χωριού φαίνεται ότι προήλθε από τη λέξη λίμνη, πράγμα που ενδεχομένως υποδεικνύει την ύπαρξή του από τα βυζαντινά χρόνια.

swipe gallery

Οι αμυγδαλιές

Ο Λιμνάτης είναι το χωριό με την μεγαλύτερη παραγωγή αμυγδάλων στην Κύπρο. Οι μεγάλες εκτάσεις με αμυγδαλιές, δημιουργούν μία υπέροχη εικόνα κάθε Φεβρουάριο, όταν τα δέντρα φορτώνονται με άνθη. Στην είσοδο του χωριού έχει διαμορφωθεί ένας φιλόξενος χώρος με παγκάκια, που εξυπηρετεί ως σημείο θέας προς στις αμυγδαλιές.

Οι κάτοικοι της κοινότητας, εκτός από την χρήση του αμυγδάλου στην παραγωγή του σουζιούκου, εξειδικεύονται και στην παρασκευή γλυκών με αμύγδαλο. Πέρα από τις τοπικές αγορές παραδοσιακών προϊόντων, όπου διοχετεύονται τα παράγωγα του αμυγδάλου, ένας άλλος τρόπος να γνωρίσει κανείς τις τοπικές γεύσεις είναι η ετήσια Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς στο χωριό.

swipe gallery

Αιωνόβιος τρέμιθος

O αιωνόβιος τρέμιθος υπήρξε σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Το 600 χρονών δέντρο, από το οποίο σήμερα σώζεται μόνο ο κορμός, βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Κοινοτικού Παντοπωλείου και Συμβουλίου και κάποτε σκίαζε το παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα.

Μνημείο Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Το μνημείο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου και είναι προς τιμήν του Δημήτρη Χαραλάμπους και του Βασίλη Αλεξάνδρου, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

Εκκλησίες

Το χωριό έχει 2 εκκλησίες, μία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μία αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο.

swipe gallery

Εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: Είναι η μεγαλύτερη και νεότερη εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του συνοικισμού και ξεχωρίζει από μακριά, στην κορυφή του λόφου, όπου είναι χτισμένος ο Λιμνάτης.

swipe gallery

Εκκλησία Τιιμίου Προδρόμου: Βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού και είναι ένας σχετικά μικρός, μονόκλιτος ναός, χτισμένος με πέτρα. Μέσα στο προαύλιό του φιλοξενείται το μνημείο των ηρώων του χωριού.

Αρκετά είναι και τα παρεκκλήσια που χτίστηκαν στην περιοχή, κάτι που η παράδοση το αποδίδει στον εκκλησιαστικό ρόλο που είχε κάποτε ο Λιμνάτης, ως Επισκοπειό.

swipe gallery

Το παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα, από το οποίο σώζεται μόνο μέρος του περιτοιχίσματος, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στον αιωνόβιο τρέμιθο, και αποτελεί μέρος μίας μικρής πλατείας με σιντριβάνι.

swipe gallery

Το παρεκκλήσι του Αγίου Επιφανίου βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού, ανάμεσα σε εκτάσεις με ελιές, αμυγδαλιές και άγρια βλάστηση.

Περιμετρικά του χωριού βρίσκονται επίσης τα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ηλία, της Αγίας Θέκλας, της Αγίας Μαρίνας και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

swipe gallery

Εκδρομικός χώρος

Πάνω από το παρεκκλήσι του Αγίου Επιφανίου, έχει δημιουργηθεί ένας μικρός εκδρομικός χώρος, με ξύλινους πάγκους και βρύσες. Οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν το πικ-νικ τους εκεί, αγναντεύοντας την υπέροχη θέα στους γύρω λόφους και στο παρεκκλήσι.

swipe gallery

Πολιτιστικό Κέντρο

Βόρεια του χωριού, καθ’ οδόν προς το παρεκκλήσι του Αγίου Επιφανίου, βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο απολαμβάνει εντυπωσιακή θέα στους γύρω λόφους. Στον χώρο υπάρχει παιδότοπος και υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις.

Κοινοτικό πάρκο

Λίγο πριν την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, βρίσκεται το Κοινοτικό πάρκο, το οποίο λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Η μεγάλη, πλακόστρωτη αυλή με θέα σε περιβόλια εσπεριδοειδών, καθιστά τον χώρο ιδιαίτερα φιλόξενο.

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο, γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, διοργανώνεται στον Λιμνάτη η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, όπου παρουσιάζονται τα τοπικά προϊόντα του αμυγδάλου, μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό που δημιουργεί η φύση εκείνη την εποχή.