5380

Παρεκκλήσι Αγίου Επιφανίου (Λιμνάτης)

16/11/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μόλις 20 λεπτά από τη Λεμεσό, βορειοανατολικά του Λιμνάτη, σώζεται το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Επιφανίου κρυμμένο μέσα σε μια χαράδρα. Η ξεχωριστή τοποθεσία και η αρχαιότητα της εκκλησίας είναι πολύ καλοί λόγοι για μια επίσκεψη στην περιοχή.

Το εκκλησάκι, αν και σχεδόν ερειπωμένο, διέσωζε αξιόλογες τοιχογραφίες του 15ου και 16ου αιώνα. Λόγω της ιστορικής του σημασίας, τέθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και το 1969 συμπληρώθηκαν τα κατεστραμμένα τμήματα του βόρειου και του δυτικού τοίχου και ανακατασκευάστηκε και η καμάρα του.

Στις σωζόμενες εικόνες διακρίνει κανείς την Πλατυτέρα ανάμεσα σε Αρχαγγέλους, τους Ιεράρχες, τον Άγιο Στέφανο, τον Απόστολου Παύλο, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Γεώργιο. Στον λόφο πάνω από το εκκλησάκι έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος εκδρομικός χώρος, που προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή, δίνοντας επιπρόσθετους λόγους για μια επίσκεψη.