4955

Ο αιωνόβιος δρυς της Λάνειας

24/05/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Λάνεια φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τις βαλανιδιές που βρίσκονται στην περιοχή. Άλλωστε στο χωριό αυτό βρισκόταν ίσως το διασημότερο δέντρο της Κύπρου, ο Βασιλικός Δρυς. Σήμερα, ένας πελώριος δρυς, «αδερφάκι» εκείνου που εκριζώθηκε πριν χρόνια, επιβεβαιώνει την παράδοση.

Ο αιωνόβιος δρυς της Λάνειας είναι ένα προστατευόμενο δέντρο που μετράει πάνω από 800 χρόνια ζωής. Βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, βόρεια του χωριού, όπου ο όγκος του δεσπόζει μέσα στην άγρια βλάστηση.

Σχετικα

Ο εντυπωσιακός κορμός του έχει διάμετρο 8,4 μέτρα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 26 μέτρα. Τα κλαδιά του, εξίσου εντυπωσιακά με τον κορμό, δημιουργούν πλούσια σκιά γύρω από το δέντρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μεγάλη κουφάλα που έχει δημιουργηθεί στη ανατολική πλευρά του δέντρου.