5184

Παρεκκλήσι Παναγίας Σαματζιώτισσας – Ιαματικής (Πλάτρες)

31/10/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Παρεκκλήσι της Παναγίας Ιαματικής βρίσκεται στις Πλάτρες, στον δρόμο που οδηγεί προς το ξενοδοχείο Forest Park. Πρόκειται για ένα όμορφο εκκλησάκι που το εντοπίζεις χάριν στην εικόνα της παναγίας που βρίσκεται στην είσοδο, δίπλα από τη βρύση με νερό της πηγής.

Στο εκκλησάκι φτάνεις ανεβαίνοντας αρκετά πέτρινα σκαλιά. Εκεί υπήρχαν τα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού, πάνω στα οποία ο Γεώργιος Σκυριανίδης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Forest Park, πήρε το 1940 την πρωτοβουλία για ανέγερση του ναού, στη μνήμη των γονιών του Ηρακλή και Αμαλίας.

Το παρεκκλήσι αποπερατώθηκε το 1943 και είναι αφιερωμένο στη Παναγιά την Ιαματική (αυτή που θεραπεύει), αλλά επικράτησε και η ονομασία Σαματζιώτισσα, λόγω της τοποθεσίας Σαμάτζια. Το εσωτερικό του κοσμούν έργα του εικαστικού και λογοτέχνη Νίκου Νικολαΐδη.

Στο παρεκκλήσι γίνεται λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα και την 31η Αυγούστου.