2376

Παρατηρητήριο Ολύμπου (Τρόοδος)

12/05/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Καθ’ οδόν από την Πλατεία Τροόδους προς τον Πρόδρομο, στη στροφή προς την κορυφή του Ολύμπου, συναντά κανείς μια ξύλινη αποβάθρα που έχει δημιουργηθεί από το Τμήμα Δασών στην ψηλότερη κορυφή του νησιού, σε υψόμετρο 1,952 μέτρων. Πρόκειται για ένα σημείο που επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει τη μεγαλειώδη θέα από τις πλαγιές του Τροόδους, μέχρι και τον κόλπο της Μόρφου.

Το παρατηρητήριο αποτελείται από την ξύλινη αποβάθρα, που εξέχει πάνω από την πλαγιά, με γυάλινο κιγκλίδωμα τριγύρω, δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται στο κενό. Όσοι ταξιδεύουν στην περιοχή και αναζητούν ένα μέρος για ξεκούραση, στο σημείο αυτό έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, αναπνέοντας καθαρό αέρα και θαυμάζοντας το σκηνικό. Το τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακό όλες τις εποχές του χρόνου, είτε είναι ντυμένο στα λευκά, μετά τη χιονόπτωση του χειμώνα, είτε πρασινίζει μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, χάριν στο πυκνό φύλλωμα των πεύκων. 

Το παρατηρητήριο αποτελεί σταθμό και των ποδηλατικών διαδρομών που διατρέχουν την οροσειρά του Τροόδους, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας «Γεω-τουρισμός στα γεω-πάρκα του νησιού» (GEO-IN), που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., την Κύπρο και την Ελλάδα. Έτσι, το σημείο αυτό αποτελεί και χώρο ανάπαυσης για ποδηλάτες, με σταθμούς για επισκευή των ποδηλάτων τους. Όσοι μετακινούνται με αυτοκίνητο, μπορούν εύκολα να σταθμεύσουν στους κόλπους που βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου.

Η γαλήνη που προσφέρει η τοποθεσία αυτή είναι μοναδική, καθώς βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχέ και μόνο οι ήχοι του δάσους φτάνουν στα αυτιά σου.