15814

Υδατοφράχτης Προδρόμου

30/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε υψόμετρο 1600 μέτρων, μόλις 2 χιλιόμετρα πριν φτάσει κανείς στο χωριό Πρόδρομος, συναντά κανείς ένα συμμετρικό φράχτη, περιτριγυρισμένο από πυκνό πευκοδάσος, που δημιουργεί μια γαλήνια, τεχνητή λίμνη σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού.

Ο υδατοφράχτης του Προδρόμου είναι μια χωμάτινη, εξωποτάμια δεξαμενή, που κατασκευάστηκε το 1962. Με ύψος 10 μέτρων και εμβαδόν επιφάνειας περίπου 22 τετραγωνικά μέτρα, η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 122.000 κυβικά μέτρα.

Η σχετικά μικρή του επιφάνεια, αλλά και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται ο υδατοφράχτης (σε μια περιοχή που σημειώνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κάθε χειμώνα και υποδέχεται από νωρίς το χιόνι), έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπεται συχνά σε ένα άτυπο παγοδρόμιο. Η παγωμένη δεξαμενή του χειμώνα διαφέρει αρκετά από την εικόνα που έχει σε άλλες εποχές του χρόνου, όμως κοινός παρονομαστής είναι η γαλήνη που εμπνέει το τοπίο και το μεγαλείο της γύρω φύσης.

swipe gallery

Ο υδατοφράχτης βρίσκεται δίπλα στον εκδρομικό χώρο του Προδρόμου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την Πλατεία Τροόδους.