2871

Γεφύρι της Ελιάς (Φοινί)

16/12/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Γεφύρι της Ελιάς, είναι ένα από τα παμπάλαια γεφύρια που επέτρεπαν στους ταξιδιώτες του Μεσαίωνα να διασχίζουν τους εμπορικούς δρόμους από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Κύπρου.

Το συγκεκριμένο γεφύρι χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα οξύκορφο, πετρόκτιστο γεφύρι, με στενό πέρασμα, που χωρούσε ίσα ίσα τους πεζούς και τα ζώα τους. Κάτω από την καμάρα του περνάει ο ποταμός Φοινιώτης, ο οποίος στη συνέχεια ενώνεται με τον ποταμό Διάριζο.

Σχετικα

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η κατασκευή του γεφυριού αυτού παρουσιάζει ομοιότητες με το πολύ μεγαλύτερο γεφύρι του Τζιελεφού, αφού αποτελούν σημεία της ίδιας διαδρομής. Αυτό ήταν το κυρίως γεφύρι στην περιοχή, μέχρι που κατασκευάστηκε νεότερο το 1958, κατάλληλο και για οχήματα.