6767

Εκκλησία Αποστόλου Φιλίππου (Άρσος)

31/10/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου στο Άρσος κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Ρώσο μοναχό Μπάρσκυ, το 1735 υπήρχε εκεί μία λιθόκτιστη εκκλησία, στην οποία φυλάγονταν τα λείψανα του Αγίου.

Η παλιά εκκλησία εικάζεται ότι καταστράφηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το 1948 προστέθηκε ο γυναικωνίτης και το 1988 έγιναν επισκευές μετά από σεισμό. Η ιδιαίτερη διακόσμηση του καμπαναριού, θυρών και παραθύρων, οι πετρόκτιστοι θόλοι, οι γοτθικού τύπου αψίδες και το παλιό εικονοστάσι, είναι στοιχεία που εντυπωσιάζουν.

swipe gallery

Η εικόνα του Αποστόλου Φιλίππου ανάγεται στον 13ο αιώνα και περιβάλλεται από 18 σκηνές του βίου του. Η Τίμια Κάρα του Αγίου, που θεωρούνταν καταστρεπτική για τις ακρίδες, μεταφέρθηκε στη Μονή του Ομόδους για ασφάλεια. Ο πολιούχος Άγιος του Άρσους γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.

Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου.

swipe gallery

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Άρσους