3206

Εκκλησία Αποστόλου Φιλίππου (Άρσος)

13/11/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου στο Άρσος κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ο Ρώσος περιηγητής και μοναχός, Βασίλειος Μπάρσκυ, το 1735 κάνει λόγο για μια παλιά, λιθόκτιστη εκκλησία, στο ιερό της οποίας βρίσκονταν τα λείψανα του Αγίου.

Η παλιά εκκλησία εικάζεται ότι καταστράφηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1948 προστέθηκε ο γυναικωνίτης, και το 1988 έγιναν επισκευές, μετά από σεισμό. Η ιδιαίτερη διακόσμηση του καμπαναριού, θυρών και παραθύρων, οι πετρόκτιστοι θόλοι και αψίδες και το παλιό εικονοστάσι είναι στοιχεία που εντυπωσιάζουν.

Η εικόνα του Αποστόλου Φιλίππου είναι έργο του 13ου αιώνα και περιβάλλεται από 18 σκηνές του βίου του. Η Τίμια Κάρα του Αγίου, που θεωρούνταν  καταστρεπτική για τις ακρίδες, μεταφέρθηκε στη Μονή του Ομόδους για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο πολιούχος Άγιος του Άρσους γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.

Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου. Θεωρείται μέρος του κτίσματος του 13ου αιώνα.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Άρσους