4169

Εκκλησία Αγίων Σεργίου και Βάκχου (Κισσούσα)

03/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην Κισσούσα, σε ένα από τα μικρότερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, με λιγότερους από 10 κατοίκους, επιβιώνει σήμερα ένα παμπάλαιο εκκλησάκι, αφιερωμένο σε 2 στρατιώτες Αγίους, τον Σέργιο και τον Βάκχο.

Η εκκλησία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στο χωριό. Η στέγη της, που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον δρόμο, και το φύλλωμα ενός υπερ-αιωνόβιου δέντρου τρεμιθιάς που βρίσκεται στην αυλή, ξεχωρίζουν. Αν και δεν είναι σαφής η χρονολογία ανοικοδόμησης του ναού, εικάζεται ότι το κτίσμα, κατασκευασμένο με πέτρα της περιοχής, πιθανόν να ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν περιμετρικά όλο το κτίριο, αλλά και τη στέγη, στην οποία οδηγεί υπερυψωμένος διάδρομος.

Στη νότια πλευρά του ναού βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού, το οποίο καλύπτει η σκιά των πελώριων κλαδιών της τρεμιθιάς. Το δέντρο, σύμφωνα με τους ντόπιους, φαίνεται να είναι ηλικίας 800+ χρόνων και τα εντυπωσιακά σχήματα του κορμού και των κλαδιών του, που απλώνονται πάνω από το εκκλησάκι, συμπληρώνουν την γραφική του εικόνα. Το εκκλησάκι λειτουργεί σπάνια, πια, όμως γιορτάζει πάντα στις 7 Οκτωβρίου, τιμώντας τους Αγίους.

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος ήταν επίλεκτοι στρατιώτες στις τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, οι οποίοι εκτελέστηκαν, λόγω της άρνησής τους να απαρνηθούν τον Χριστιανισμό. Το 547 μ.Χ. ο Ιουστινιανός ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη ναό προς τιμήν τους, γνωστό και ως «Μικρή Αγία Σοφία».