3676

Παρεκκλήσι Χρυσοσώτηρος (Βουνί)

05/08/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στον δρόμο προς το χωριό Βουνί, στο δυτικό τμήμα της ορεινής Λεμεσού, βρίσκεται ένα ήσυχο εκκλησάκι που απολαμβάνει μοναδική θέα στις πλαγιές της γύρω περιοχής. Κτισμένο σε ένα μικρό λόφο, λίγα χιλιόμετρα πριν το χωριό, το εκκλησάκι του Χρυσοσωτήρος γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών το καλοκαίρι, λόγω του παραδοσιακού πανηγυριού που πραγματοποιείται στον υπαίθριο χώρο γύρω του.

Το ορθογώνιο, καμαροσκέπαστο κτίριο της μικρής εκκλησίας, βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης, πλακόστρωτης αυλής, με παγκάκια και δέντρα με πλούσιο φύλλωμα τριγύρω. Έτσι, ο χώρος είναι ιδιαίτερα φιλόξενος για όσους τον επισκεφθούν, ενώ από την ανατολική πλευρά της εκκλησίας μπορεί να θαυμάσει κανείς και την πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Η διαμόρφωση του χώρου της εκκλησίας, αλλά και η τοποθεσία του, καθιστούν το παρεκκλήσι του Χρυσοσώτηρος δημοφιλή προορισμό για βαπτίσεις ή άλλες τελετουργίες με μικρό αριθμό παρευρισκόμενων.

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιείται και το μεγάλο πανηγύρι στον χώρο αυτό, με πολλούς πιστούς να καταφθάνουν εκεί από όλη την Κύπρο. Η ημέρα αυτή ορίζεται από τις θρησκευτικές παραδόσεις ως η μόνη μέρα χαλάρωσης της αυστηρής νηστείας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Το γειτονικό με την εκκλησία ταβερνάκι, το Βουνιώτικο, είναι ένας χώρος τον οποίο συχνά προτιμούν οι επισκέπτες της εκκλησίας, για ποτό ή φαγητό.