19723

Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου στην ύπαιθρο της Λεμεσού, που γοητεύει τους πάντες!

09/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος

Ένα εμβληματικό κτίριο, που έχει γίνει ορόσημο της ορεινής Λεμεσού, αλλά και της ορεινής Κύπρου γενικότερα, εκτός από την ξεχωριστή ομορφιά του, έχει να προσφέρει και μια ιδιαίτερη ιστορία, δεμένη με τις ρίζες και τις παραδόσεις του τόπου αυτού. Το κουκλίστικο, διώροφο σπίτι, που στέκει εκεί από τα μέσα του 20ου αιώνα έφερε τότε μια μεγάλη αλλαγή στην κοινότητα του Άρσους, που έγινε τρόπος ζωής και ακολουθείται ακόμη και σήμερα ευλαβικά.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι και σήμερα, στο κτίριο αυτό φιλοξενείται ο πρώτος επαγγελματικός φούρνος του χωριού, τον οποίο δημιούργησε ο Θεμιστόκλης Ψηλογένης, ένας χωριανός που επέστρεψε από την Αφρική, φέρνοντας μαζί του και ένα καλό κομπόδεμα, αλλά και γνώσεις και εμπειρία από μια αλλιώτικη γωνιά του κόσμου. Εκεί, στο διώροφο με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αποικιακού ρυθμού (τα πράσινα παραθυρόφυλλα και τα κόκκινα κεραμίδια είναι γνώριμα χαρακτηριστικά της), εγκατέστησε ένα σύγχρονο βεντζινοκίνητο ζυμωτήρι και φούρνο με πετρέλαιο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένα αρτοποιείο μαζικής παραγωγής, που ακολουθούσε όμως την πατροπαράδοτη συνταγή του ψωμιού με προζύμι.

Οι πρώτοι φουρνάρηδες ήταν ο αδερφός του Θεμιστοκλή, Γιαννής, και η γυναίκα του. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Λευτέρης Μαντρίδης, με το προσωνύμιο Μαντιπάς (μαντζιπιά ονομάζονταν τότε οι ερασιτεχνικοί φούρνοι στα σπίτια των γυναικών του χωριού, οι οποίες αναλάμβαναν, πέρα από τα δικά τους, να ψήνουν και ψωμιά που πουλούσαν σε χωριανούς ή σε γειτονικά χωριά). 

swipe gallery

Στον πάνω όροφο του κτιρίου βρισκόταν η κατοικία και το ιατρείο του γιατρού του χωριού Αρτέμη και της συζύγου του Παναγιώτας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 τον φούρνο αγόρασε ο Κύρος Αγαπίου, ο οποίος ανέλαβε τη λειτουργία του μαζί με τη σύζυγό του Ροδούλα. Η ροδούλα Κύρου είναι η φουρνάρισσα που συνεχίζει να τον διαχειρίζεται μέχρι σήμερα, ψήνοντας τα ψωμιά της με την αυθεντική εκείνη συνταγή, διασώζοντας την ίδια τέχνη που ανέθρεψε γενιές και γενιές, για 70+ χρόνια.

swipe gallery

Τα ψωμιά, που μέχρι σήμερα παρασκευάζει με την ίδια παραδοσιακή συνταγή η κα Ροδούλα, έφταναν κάποτε μέχρι τις Πλάτρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο αριθμός των κατοίκων αυξανόταν ξαφνικά με την άφιξη των παραθεριστών εκεί.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.