8208

Πλατεία Ομόδους: Ένα ορόσημο της Λεμεσού, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και ιστορίας του τόπου!

23/11/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Θρησκεία
Ύπαιθρος

Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της υπαίθρου στην Κύπρο και θεωρείται η μεγαλύτερη λιθόστρωτη πλατεία, με έκταση 3000 τ.μ. Η ιστορική της αξία και ο κεντρικός ρόλος που είχε στη ζωή της κοινότητας, είναι μαζί με το μέγεθός της οι κύριοι λόγοι που η πλατεία στο κέντρο του Ομόδους συνεχίζει να είναι δημοφιλής προορισμός.

Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1910, μπροστά από το διάσημο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, με αποτέλεσμα να αποτελεί χώρο συνάθροισης σε γιορτές. Τα καφενεία που δημιουργήθηκαν γύρω από το πλακόστρωτο, ώστε να φιλοξενούν και ντόπιους, αλλά και προσκυνητές του μοναστηριού, εδραίωσαν την επίσκεψη στην πλατεία ως καθημερινή συνήθεια.

Με την είσοδο του μοναστηριού να βλέπει κατευθείαν στην πλατεία, τόσο οι εορτασμοί της 14η Σεπτεμβρίου, όσο και η τελετουργία του Πάσχα, την καθιστούν το επίκεντρο της προσοχής και σημείο αναφοράς για την ταυτότητα του χωριού.

Η πλατεία όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το πλακόστρωτο της πλατείας καλύφθηκε το 1968 με άσφαλτο και παρέμεινε έτσι για 20 περίπου χρόνια. Τελικά αποφασίστηκε η αποκατάσταση του παραδοσιακού χαρακτήρα της πλατείας, το πλακόστρωτο ήρθε και πάλι στην επιφάνεια κι έτσι, 1 αιώνα μετά το ιστορικό αυτό σημείο του χωριού παραπέμπει στην αρχική, γραφική του εικόνα.

swipe gallery

Η πλατεία αποτελεί το κέντρο της ζωής του χωριού καθημερινά, όμως στις θρησκευτικές γιορτές έχει την τιμητική της. Πέρα από τη μεγάλη «λαμπρατζιά» (φωτιά), που ανάβει παραδοσιακά μπροστά από το μοναστήρι το βράδυ της Ανάστασης, μια ειδική τελετή εκτυλίσσεται και την Τρίτη του Πάσχα, όταν ο Τίμιος Σταυρός βγαίνει από το μοναστήρι στους ώμους του ιερέα και περιφέρεται σε όλο το χωριό.

Πηγή: «Όμοδος: Ιστορία και Πολιτισμός», Κύπρος, 2012

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.