Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης (Πλάτρες)

23/09/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην κοινότητα των Πλατρών σε υποδέχεται η μεγάλη εκκλησία του χωριού. Λίγα μέτρα μετά την είσοδο, εμφανίζεται στα αριστερά του δρόμου, αρχοντική και επιβλητική. Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της μικρότερης, ομώνυμης εκκλησίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα ως παρεκκλήσι.

Όταν λήφθηκε απόφαση για τη δημιουργία νέου ναού, κτίστηκε μια εκκλησία το 1880, λίγο μετά την άφιξη των Βρετανών στην περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μια κοινότητας που μεγάλωνε με γεωμετρική πρόοδο, μετά την ανάδειξή της σε ορεινό θέρετρο των Άγγλων. Κτίστηκε πιο κοντά στις Πλάτρες απ’ ό,τι το αρχικό εκκλησάκι, αφού και ο συνοικισμός επεκτεινόταν βορειότερα, με την ανέγερση εξοχικών κατοικιών.

Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε και στην ίδια τοποθεσία χτίστηκε μια νέα, μεγαλύτερη και ακόμα πιο επιβλητική εκκλησία με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη των Πλατρών, Φρίξου Ι. Δημητρίου. Ο Φρίξος Δημητρίου ήταν ο επενδυτής του καζίνου της Πάρνηθας στην Ελλάδα. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη περιουσία, ο άνθρωπος του οποίου η προτομή βρίσκεται σήμερα στο προαύλιο της εκκλησίας, θέλησε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου καταγωγής του.

Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1973. Είναι χτισμένη με την παραδοσιακή πέτρα της περιοχής, που χρησιμοποιείται γενικά στην ανέγερση κτιρίων. Τα κεραμίδια και τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν κοσμούν τον εντυπωσιακό ναό. Είναι αρχιτεκτονικά και αισθητικά ωραία κατασκευή και αποτελεί αξιοθέατο για την κοινότητα  Πλατρών.

swipe gallery


22788