9497

Τεχνητή λίμνη μεταλλείου Αμιάντου

14/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μια κοιλότητα που δημιουργήθηκε μετά από δεκαετίες επέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα στα ορεινά της επαρχίας, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αξιοπερίεργα σημεία της Λεμεσού. Ο ωοειδής κρατήρας του μεταλλείου Αμιάντου δεσπόζει εδώ και μερικά χρόνια ως μια ιδιαίτερη λίμνη, που μοιάζει να αποτελεί το «μάτι» του Τροόδους.

Η κοιλότητα αυτή, μετά την εγκατάλειψη του μεταλλείου, συνήθιζε να γεμίζει νερό με τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα, δημιουργώντας μία άτυπη λίμνη μέσα στη σκαμμένη και άγονη πια πλαγιά. Το μεταλλείο, που είναι ένα από τα πλουσιότερα σε αποθέματα αμιάντου σε όλη την Ευρώπη, μετατράπηκε σε κρανίου τόπο, κάθως τροφοδοτούσε για δεκαετίες τη βιομηχανία με το υλικό του και χρειάστηκε η υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος αποκατάστασης για να αντιστραφεί η θλιβερή του εικόνα.

Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο της αποκατάστασης αυτής, έχει κατασκευάσει στον κρατήρα αυτό την τεχνητή λίμνη με χωρητικότητα 40,000 κυβικών μέτρων νερού. Στο κέντρο της λίμνης έχει διαμορφωθεί μια νησίδα η οποία λειτουργεί ως καταφύγιο πουλιών, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει χαρακτήρα βιότοπου. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει σχεδιαστεί πεζόδρομος, ώστε να έχει κανείς την ευκαιρία να εξερευνήσει την έκταση αυτή περπατώντας.

Έτσι, αυτό το ιδιαίτερο «μάτι» στην καρδιά της ορεινής Λεμεσού, εκτός από μια υπενθύμιση της επέμβασης του ανθρώπου στη φύση, αποτελεί πια και μια ευκαιρία για συμφιλίωση με αυτή.

Σχετικα

Οι αναβαθμίδες που έχουν δημιουργηθεί στα βράχια γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αμιάντου, δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή εικόνα, όταν καλύπτονται από χιόνι τον χειμώνα, σε αντίθεση με το γαλαζοπράσινο χρώμα της επιφάνειας της λίμνης.

Bίντεο: Cyprus From Air