11851

Τεχνητή λίμνη μεταλλείου Αμιάντου

17/02/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην κοιλότητα που δημιουργήθηκε μετά από δεκαετίες εξόρυξης αμιάντου στην ορεινή Λεμεσό, πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας χώρος, με σκοπό να ζωντανέψει η γυμνή πλαγιά.

Ο κρατήρας του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου Αμιάντου, μετατράπηκε σε λίμνη, που λόγω του ωοειδούς σχήματος, μοιάζει με μάτι.

Η σκαμμένη πλαγιά έχει μία άγρια ομορφιά, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν καλύπτεται από χιόνι.

Η κοιλότητα γέμιζε πάντα νερό τον χειμώνα, όμως στέγνωνε με την άνοδο της θερμοκρασίας. Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του μεταλλείου που είχε μετατραπεί σε κρανίου τόπο, κατασκεύασε μία τεχνητή λίμνη με χωρητικότητα 40.000 κυβικών μέτρων νερού.

Στο κέντρο της υπάρχει μια νησίδα που λειτουργεί ως καταφύγιο πουλιών, προκειμένου η περιοχή να καταστεί βιότοπος. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει σχεδιαστεί πεζόδρομος, ώστε να μπορεί κανείς να περιηγηθεί την έκταση αυτή.

Σχετικα