30292

Πελένδρι

05/10/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το χωριό Πελένδρι βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Πιτσιλιάς, σε υψόμετρο 880 μέτρα. Για πολλές δεκαετίες, τροφοδοτούσε με εργατικό δυναμικό το κοντινό μεταλλείο του Αμιάντου και η ασχολία αυτή των κατοίκων, ήταν ένας από τους κύριους λόγους ανάπτυξης του χωριού. 

Ιστορία

Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Γεώργιος Βουστρώνιος αναφέρει ότι γύρω στο 1461 στον οικισμό έμενε κάποιος πλούσιος, πιθανότατα έμπορος με το όνομα Σατένης. Στη δεύτερη περίπτωση αναφέρει 2 πραστειά (αγροκτήματα) των Πελενδρίων που ανήκαν στον Ρίτζο Τι Μαρίνο και τα οποία κατασχέθηκαν το 1474 από την Αικατερίνη Κορνάρο.

Ένα από αυτά τα αγροκτήματα, τα Φίλαγρα, αν και καταστράφηκαν, επανιδρύθηκαν με την ίδια ονομασία στα μέσα του 20ου αιώνα με ελάχιστα σπίτια και κέντρα αναψυχής. Σύμφωνα με αφηγήσεις της εποχής, υπήρχαν ακόμη 14 μικρά χωριά, τα οποία χρειάστηκε να εγκαταλειφθούν και να ενωθούν με τους κατοίκους του Πελενδριού, για λόγους ασφαλείας.

swipe gallery

Ονομασία

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές αναφορικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού.

  • Το όνομα Πελένδρι και η παλιότερη εκδοχή του, Πελένδρια, προήλθε από ένα φυτό που υπήρχε άφθονο στην περιοχή και ονομαζόταν Φελάνδριο (οινάνθη).
  • Σε ένα γαλλικό περιοδικό αναφέρεται ότι το χωριό πήρε το όνομα του από ένα αρωματικό χόρτο που φύτρωνε στο χωριό, που ονομάζεται Πεδέντρι, και έτσι ονομάστηκε Πελένδρι.

swipe gallery

  • Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το επώνυμο μεσαιωνικής οικογένειας που το κατείχε κάποτε ως φέουδο (πριν το 1353).
  • Τέλος, σύμφωνα με νεότερες εκδοχές, το Πελένδρι ονομαζόταν παλιά Πολυδέντρι, γιατί υπήρχαν στην περιοχή πολλά δέντρα.

Το κέντρο του χωριού

Με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής να διακρίνεται σε αρκετά σπίτια του χωριού ακόμα, το κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου και του υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων, διατηρούν μία παραδοσιακή εικόνα.

swipe gallery

Εκκλησίες

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού: Με τοιχογραφίες του 1178 αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

swipe gallery

Η εκκλησία της Παναγίας Καθολικής: Περιτριγυρισμένη από έναν μεγάλο, καταπράσινο κήπο, φιλοξενεί εικόνες του 16ου αιώνα και τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

swipe gallery

Η εκκλησία του Ιωάννη του Λαμπαδιστή: Εντυπωσιάζει με τον μεγάλο θόλο της, που την κάνει να ξεχωρίζει από μεγάλη απόσταση.

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ: Βρίσκεται σε ένα άλλο ύψωμα, ανατολικότερα της εκκλησίας του Ιωάννη Λαμπαδιστή, με αποτέλεσμα από τον αυλόγυρο κάθε εκκλησίας να μπορείς να αγναντεύεις το καμπαναριό της άλλης.

swipe gallery

Φυσικό περιβάλλον

Το Πελένδρι είναι ένα χωριό με πλούσια αποθέματα σε υδάτινους πόρους, από τους παραπόταμους που διασχίζουν την περιοχή. Έτσι, πέρα από το πλούσιο δάσος που το περιβάλλει, στην έκταση του ευδοκιμούν και πολλά φρουτόδεντρα, αλλά και ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, καθώς επίσης και λαχανικά που εμπλουτίζουν τη χλωρίδα του.

swipe gallery

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η δασώδης περιοχή γύρω από το χωριό για την παραγωγή άγριων μανιταριών διαφόρων ποικιλιών. Οι ντόπιοι, γνωρίζουν καλά τα κατατόπια και επιδίδονται στη συλλογή τους μετά μανίας, αμέσως μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές και οι μύκητες αρχίσουν να ξεπροβάλλουν.

Οινοποιείο Τσιάκκα

Βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πριν την είσοδο του χωριού, με μερικές από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κύπρο, ενώ τα κρασιά του έχουν βραβευθεί επανειλημμένα με διεθνείς διακρίσεις.

swipe gallery

Σημείο θέας

Στην ίδια περιοχή με το οινοποιείο βρίσκεται και ένα παρατηρητήριο, που επιτρέπει θέα στις γύρω πλαγιές και στο χωριό. Καθώς το παρατηρητήριο απέχει αρκετά από την κατοικημένη περιοχή, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν μερικές στιγμές γαλήνης.

swipe gallery

Εκδρομικός χώρος «Πάρκο Κολοκασιού»

Βόρεια του χωριού, καθ’ οδόν προς τον Κάτω Αμίαντο, συναντά κανείς ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα γραφικό εκδρομικό χώρο. Καθώς απολαμβάνει την ηρεμία που προσφέρουν τα πλατάνια που τον καλύπτουν, διαθέτει βρύση με νερό της πηγής, αλλά και αναψυκτήριο που λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες.

swipe gallery

Σχετικα

Γεφύρια

Το χωριό το διασχίζουν διάφοροι παραπόταμοι και ρέματα, που τροφοδοτούν τις τοπικές καλλιέργειες και αναζωογονούν το δάσος. Για να μπορούν οι κάτοικοι και οι περαστικοί να διακινούνται στην περιοχή, δημιουργήθηκαν 2 γεφύρια, που στέκουν πάνω από τους ποταμούς από τον προηγούμενο αιώνα: το γεφύρι των Ποταμουλιών και το γεφύρι του Καρδακίου.

swipe gallery

Φαγητό - ποτό

Ταβέρνα Συμπόσιο (99 404348)

Ταβέρνα Πολυδέντρι (25 552651)

Ταβέρνα Αναμνήσεις (99 335937)

Καφεστιατόριο Όλυμπος (94 089399)

Phelandrio Café Bar (25 552317)

swipe gallery

Διαμονή

Symposio Nikos House (99 236425)

Pelendri Falcon Hills Villa (-)

Maria's Forest House (-)

swipe gallery

Εκδηλώσεις

Φεστιβάλ Ζιβανίας: Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της υπαίθρου της Λεμεσού, το Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι, τιμά το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου με ξεχωριστές εκδηλώσεις και πολλές γευστικές εκπλήξεις.

Πασχαλινές εκδηλώσεις: Τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, στο κέντρο του χωριού διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια, αλλά και γλέντια με μουσική και χορό.

swipe gallery