6746

Μουσείο Αγώνα ΕΟΚΑ ‘55 – ’59 (Κυπερούντα)

22/09/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε ένα χωριό που διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις και την ιστορία του μέσα στα γραφικά, πλακόστρωτα δρομάκια, βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Αγώνας ΕΟΚΑ ‘55 – ’59. Η ιδιαιτερότητα του μουσείου είναι ότι στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο, πετρόκτιστο σπίτι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως κρησφύγετο για τους αντάρτες που συμμετείχαν στον αγώνα.

Το σπίτι βρίσκεται στον παραδοσιακό πυρήνα της Κυπερούντας, του μεγαλύτερου ορεινού χωριού της Κύπρου, το οποίο είχε κεντρικό ρόλο στη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου. Ο ιδιοκτήτης είχε δημιουργήσει στο σπίτι του, πίσω από τον χώρο όπου φυλάσσονταν τα ζώα, μια κρυψώνα για να καταφεύγουν οι κυνηγημένοι από τους Άγγλους αγωνιστές. Σήμερα, το σπίτι έχει αναπαλαιωθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να διακρίνεται το μικρό άνοιγμα από το οποίο περνούσαν οι αντάρτες για να κρυφτούν.

Η Κυπερούντα υπήρξε ένα χωριό που παραδοσιακά είχε έντονο αγωνιστικό φρόνημα. Αξιόλογη ήταν η συμμετοχή ντόπιων πολεμιστών στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ’55 – ’59 ήταν καθοριστική για την έκβαση του, ενώ πολλοί κάτοικοι του χωριού έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι.

swipe gallery

Οι κατοικίες του χωριού χτίζονταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους και οι στέγες τους να είναι ενωμένες σχηματίζοντας ένα πέρασμα διαφυγής πάνω από τα σπίτια. 

Διεύθυνση: Χριστόδουλου Καννάουρου 23, Κυπερουντα
Τηλέφωνο: 25 813204