25511

Ταβέρνα Συμπόσιο: Κυπριακό τραπέζι στο χωριό, με υλικά κατευθείαν από το περιβόλι!

15/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Σε ένα από τα πιο γνωστά κρασοχώρια της Λεμεσού, σε υψόμετρο 880 περίπου μέτρων, μια παραδοσιακή ταβέρνα έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Με δικό της περιβόλι και φάρμα με ζώα, με έναν ιδιοκτήτη ειδικό στα άγρια μανιτάρια, αυτό το Συμπόσιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αρχαιοελληνικά.

Η ταβέρνα βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο, αναπαλαιωμένο σπίτι στο Πελένδρι, προσφέροντας ένα μενού βασισμένο στις παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας και στα εποχιακά προϊόντα δικής της παραγωγής. Ο Νίκος, με 35 χρόνια εμπειρίας στον χώρο και με έφεση στους μερακλίδικους μεζέδες, εκτός από το να καλλιεργεί τα δικά του φρούτα και λαχανικά, φροντίζει να συλλέγει από τους αγρούς και τα δάση της περιοχής εποχιακά είδη, τα οποία χρησιμοποιεί με γνώση και δεξιοτεχνία στα πιάτα του.

Το κλέφτικο, κρέας που σιγοψήνεται για 18 ώρες στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα στο Συμπόσιο. Η ταβέρνα, όμως, είναι πολύ γνωστή και για τα πιάτα με είδη άγριων μανιταριών από το δάσος. Ο Νίκος έχει μάθει να εντοπίζει τις άγριες μορχέλες, που ευδοκιμούν κατά τους βροχερούς μήνες στη γύρω περιοχή, και φροντίζει να διανθίζει τις συνταγές του με την ξεχωριστή τους γεύση (σπεσιαλιτέ θεωρούνται οι χειροποίητες ραβιόλες με μορχέλα). Το ζυμωτό ψωμί, το λάδι σπιτικής παραγωγής, οι ομελέτες με σπιτικά αυγά και σαλατικά που επιλέγει ο ίδιος ο επισκέπτης από το περιβόλι, δίνουν μια ιδιαίτερη νότα σε ένα απλό, αλλά αυθεντικό μενού.

Οι οικογένειες με παιδιά, μπορούν να συνδυάσουν το φαγητό με μια επίσκεψη στη φάρμα της ταβέρνας, ενώ τακτικά διοργανώνονται και μαθήματα μαγειρικής με όσα περιλαμβάνει το περιβόλι.

Αν προγραμματίζεις βόλτα για Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να κάνεις κράτηση από νωρίς στο 99 404348.