23957

Εκκλησία Παναγίας Ελεούσας (Αγρός)

12/08/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Πρόκειται για μια επιβλητική εκκλησία, που τραβάει την προσοχή από την πρώτη στιγμή, αλλά σε αναγκάζει να την κοιτάξεις ξανά και ξανά για να συλλάβεις πόσο εντυπωσιακή είναι η μορφή της. Αρκετά μεγαλύτερη από πολλές εκκλησίες στα χωριά της ορεινής Λεμεσού, επενδυμένη ολόκληρη με την πέτρα της περιοχής, η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας στον Αγρό είναι ένας ναός που είχε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού.

Ο ναός κατασκευάστηκε το 1909 στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού που αποτελούσε μέρος του μοναστηριού του Μεγάλου Αγρού και σωζόταν ακέραιος μέχρι και το 1894. Έχει μήκος περίπου 30 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα. Το ύψος του τρούλου φτάνει στα 15 μέτρα και ο τοίχος τριγύρω έχει πάχος 1,5 μέτρο. Στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 1500 άτομα. Η Αγία Τράπεζα, είναι η ίδια που υπήρχε στην αρχική εκκλησία.

Την εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, σύμφωνα με την παράδοση, έφεραν στον Αγρό 40 μοναχοί, οι οποίοι κατά την περίοδο της εικονομαχίας εγκατέλειψαν τη Μικρά Ασία, για να εγκατασταθούν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό Αγρός. Οι μοναχοί ίδρυσαν στην περιοχή τη Μονή του Μεγάλου Αγρού, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε ο συνοικισμός, που αποτελεί σήμερα το μεγαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας εικονογραφήθηκε, σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, από τον Απόστολο Λουκά. Εσωτερικά μπορεί ο ναός να έχει αγιογραφηθεί σε 2 μόνο σημεία ωστόσο αποτελείται από ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με 15 εικόνες οι οποίες ζωγραφίστηκαν τη δεκαετία του ’30.

Σχετικα

Κάθε χρόνο η εκκλησία προσελκύει χιλιάδες πιστούς, καθώς η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή. Σήμερα στο διπλανό εκκλησάκι, που κτίστηκε το 1990 για να θυμίζει την ύπαρξη του μοναστηριού στον χώρο αυτό, φυλάσσεται η παλαιά εικόνα της Παναγίας. Μαζί με αυτή, υπάρχουν και άλλα διασωθέντα αντικείμενα από το μοναστήρι, όπως ένα κομμάτι από το τέμπλο, η εικόνα του Χριστού, πολλές άλλες εικόνες, μερικά ευαγγέλια και βιβλία, παλαιά ιερά σκεύη κ.α., που καθιστούν το εκκλησάκι ένα μουσείο της εκκλησιαστικής ιστορίας του χωριού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ναό σώζεται ένα ξύλινο κιβώτιο, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα οστά των πρώτων μοναχών, ιδρυτών του μοναστηριού.