10021

Το χωριό που εξαφανίστηκε και δημιουργήθηκε ξανά χάριν σε ένα Μοναστήρι!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Θρησκεία
Ύπαιθρος

Ο Αγρός, χωριό της επαρχίας Λεμεσού, αποτελεί μια όμορφη περιοχή με πλούσια κληρονομιά και ξεχωριστή ιστορία, που είναι περισσότερο γνωστό για τα παραδοσιακά εδέσματα και την καλλιέργεια των ρόδων, παρά για το θρύλο που το συνοδεύει. Όμως, αν και η συγκεκριμένη ιστορία παραμένει σχεδόν άγνωστη, ο Αγρός αποδίδει τη δημιουργία και το όνομα του σε αυτήν.  

Επί Τουρκοκρατίας, το 1692 μ.Χ., η θανατηφόρα επιδημία της χολέρας έπληξε την Κύπρο και έφερε το θάνατο σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα 2/3 των κατοίκων. Οι κάτοικοι που επέζησαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό Αγρός, θέλοντας να βρουν καταφύγιο και ελπίδα έκτισαν τα σπίτια τους γύρω από ένα Μοναστήρι του οικισμού, τη Μονή του Μεγάλου Αγρού. Με τον καιρό τα σπίτια αυξήθηκαν και η συγκεκριμένη περιοχή αναπτύχθηκε διαμορφώνοντας σιγά-σιγά ένα νέο χωριό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το χωριό Αγρός. 

Το χωριό πήρε, λοιπόν, το όνομα του από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού, η οποία ήταν χτισμένη στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας. Όπως αναφέρει η παράδοση, 40 μοναχοί από την Μικρά Ασία εγκαταλείποντας τη Μονή του Μεγάλου Αγρού που βρισκόταν στην πατρίδα τους, ήρθαν στην Κύπρο, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους και μια εικόνα της Παναγίας. Οι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Αγρού και εκεί έχτισαν μια Μονή, η οποία, παίρνοντας το όνομα του αρχικού Μοναστηριού στη Μικρά Ασία, ονομάστηκε Μονή του Μεγάλου Αγρού.

Το Μοναστήρι του Μεγάλου Αγρού λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1830 μ.Χ., ενώ το 1894 μ.Χ. κατεδαφίστηκε. Πάνω στα κατάλοιπα της Μονής κτίστηκε η Εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, που αποτελεί σήμερα έναν από τους σπουδαιότερους ναούς του χωριού. 

Πηγή πληροφοριών: Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.