24384

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μέσα Ποταμού)

04/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην καρδιά του Τροόδους, μεταξύ Σαϊττά, Πλατρών και Κάτω Αμιάντου, μέσα στο πευκοδάσος, βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου, του Μέσα Ποταμού. Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα, με πιθανή επέκταση τον 14ο αιώνα.

Κατά την Τουρκοκρατία, η Μονή παράκμασε και το 1753, όταν την επισκέφθηκε ο Ρώσος μοναχός Μπάρσκυ, είχε μόνο 1 ηγούμενο και 2 μοναχούς. Το 1878 ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά, λειτουργεί ξανά το 1912, αλλά ερημώνει και πάλι το 1916. Τότε, ο Μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης και ο Νικόδημος Μυλωνάς αποφάσισαν όπως η Μονή αξιοποιηθεί ως κατάλυμα για παραθεριστές, που επέλεγαν την ειδυλλιακή εκείνη τοποθεσία για αναψυχή.

Έτσι, το μοναστήρι αυτό, περικυκλωμένο από την πυκνή, δασώδη βλάστηση της περιοχής, λειτούργησε ως ξενοδοχείο για σειρά δεκαετιών, μέχρι και το 1950. Έκτοτε, παρέμενε εγκαταλελειμμένο μέχρι που αναστηλώθηκε και κατοικήθηκε το 2003 από μοναχούς του Μαχαιρά.

Σχετικα

Μέσα στο χώρο της Μονής διασώζεται ο ναός του 16ου αιώνα, μια μονόκλιτη βασιλική με στέγη από κεραμίδια και μερικές τοιχογραφίες. Το 2013 κτίστηκε και νέος ναός, αλλά και νέα πτέρυγα βοηθητικών κτιρίων.

swipe gallery

Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η πλούσια βλάστηση που οφείλεται στο γειτονικό ποταμό με τον καταρράκτη, αλλά και η γαλήνη που εμπνέει το καταπράσινο αυτό τοπίο στην ορεινή Λεμεσό, καθιστούν το μοναστήρι ιδανική επιλογή για χαλάρωση και ηρεμία. Σε αυτό συνηγορεί και ο φιλόξενος εκδρομικός χώρος σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι.