40020

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μέσα Ποταμού)

25/07/2022
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στον Μέσα Ποταμό, μεταξύ Σαϊττά και Πλατρών, βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου. Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα, με πιθανή επέκταση τον 14ο αιώνα.

Κατά την Τουρκοκρατία, η Μονή παρήκμασε και το 1753, όταν την επισκέφθηκε ο Ρώσος μοναχός Μπάρσκυ, είχε μόνο 1 ηγούμενο και 2 μοναχούς. Το 1878 ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά, λειτουργεί ξανά το 1912, αλλά ερημώνει και πάλι το 1916. Τότε, ο Μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης και ο Νικόδημος Μυλωνάς αποφάσισαν όπως η Μονή αξιοποιηθεί ως κατάλυμα για παραθεριστές, που επέλεγαν την ειδυλλιακή τοποθεσία για αναψυχή.

Σχετικα

Έτσι, το μοναστήρι αυτό, περικυκλωμένο από την πυκνή, δασώδη βλάστηση, λειτούργησε ως ξενοδοχείο για σειρά δεκαετιών, μέχρι και το 1950. Παρέμεινε εγκαταλελειμμένο μέχρι που αναστηλώθηκε και κατοικήθηκε το 2003 από μοναχούς του Μαχαιρά.

Στη Μονή διασώζεται ο ναός του 16ου αιώνα. Το 2013 κτίστηκε και νέος ναός, αλλά και νέα πτέρυγα βοηθητικών κτιρίων.

swipe gallery