A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μονοπάτι της φύσης «Καληδόνια» (Πλάτρες)

Όταν οι Άγγλοι έφθασαν στις Πλάτρες, στα τέλη του 19ου αιώνα, είδαν κάτι που δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν μέχρι τότε οι ντόπιοι. Στην πλαγιά αυτή, λίγα χιλιόμετρα κάτω από την κορυφή του Τροόδους, αναγνώρισαν μια τοποθεσία ιδανική για παραθεριστικό θέρετρο. Μάλιστα, αντικρύζοντας τον καταρράκτη που σχηματιζόταν λίγο βορειότερα του χωριού, θεώρησαν πως βρίσκονταν στα μέρη τους, στην αρχαία Καληδονία, κι έτσι ονόμασαν και τον καταρράκτη αυτό.

Το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, ακολουθώντας την πορεία του Κρυού Ποταμού, που τον τροφοδοτεί με νερό, έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Ξεκινά βόρεια της τοποθεσίας Ψηλό Δέντρο και ακολουθεί ανηφορική πορεία, προς το Τρόοδος. Η υψομετρική διαφορά από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη είναι 400 μέτρα (1200 μέτρα υψόμετρο στο Ψηλό Δέντρο, 1600 μέτρα υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο) και χρειάζεται κανείς 1 — 2 ώρες για να το διασχίσει. 

Η διαδρομή είναι ολόκληρη κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, με έντονα τα αρώματα των ενδημικών δέντρων και των θάμνων δίπλα στο ποτάμι. Αν πάρεις την απόφαση να κάνεις μπάνιο στον καταρράκτη, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το νερό είναι αρκετά κρύο, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η δύναμη με την οποία πέφτει από το βράχο είναι αρκετά μεγάλη. Για να διασχίσεις το μονοπάτι χρειάζεται να φοράς κατάλληλα παπούτσια, κατά προτίμηση αδιάβροχα, αφού το μονοπάτι διακόπτεται αρκετές φορές από το ποτάμι.

Από το σημείο εκκίνησης στον κύριο δρόμο Πλατρών — Τροόδους (απέναντι από το χώρο των κυβερνητικών κατοικιών) μπορείς να κατηφορίσεις προς το Ψηλό Δέντρο, κάτι που απαιτεί λιγότερες αντοχές και δυνάμεις. Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;