19111

Μονοπάτι της φύσης «Καληδόνια» (Πλάτρες)

10/06/2023
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, ακολουθώντας την πορεία του Κρυού Ποταμού, έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Η διαδρομή είναι ολόκληρη κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, με έντονα τα αρώματα των ενδημικών δέντρων και των θάμνων δίπλα στο ποτάμι.

Τον χειμώνα, το σκηνικό είναι άκρως μαγευτικό, με το μονοπάτι να καλύπτεται ολόκληρο με χιόνι στο ψηλότερο άκρο του και το νερό να τρέχει πλούσιο και ορμητικό στο ρέμα που βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής.

Είναι μία μοναδική βόλτα που αξίζει να κάνεις, ακόμη και μαζί με μικρά παιδιά.

Για να διασχίσεις το μονοπάτι χρειάζεται να φοράς κατάλληλα παπούτσια, κατά προτίμηση αδιάβροχα, αφού το μονοπάτι διακόπτεται αρκετές φορές από το ποτάμι.

swipe gallery

Το καλοκαίρι, αν πάρεις την απόφαση να κάνεις μπάνιο στον καταρράκτη, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το νερό είναι αρκετά κρύο, ενώ η δύναμη με την οποία πέφτει από τον βράχο είναι αρκετά μεγάλη.

Όσο για τη διαδρομή, αν επιλέξεις το σημείο εκκίνησης στον κύριο δρόμο Πλατρών - Τροόδους μπορείς να κατηφορίσεις προς το Ψηλό Δέντρο, κάτι που απαιτεί λιγότερες αντοχές και δυνάμεις.