16645

Μονοπάτι της φύσης «Καληδόνια» (Πλάτρες)

26/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Όταν οι Άγγλοι έφθασαν στις Πλάτρες, στα τέλη του 19ου αιώνα, είδαν κάτι που δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν μέχρι τότε οι ντόπιοι. Στην πλαγιά αυτή, λίγα χιλιόμετρα κάτω από την κορυφή του Τροόδους, αναγνώρισαν μια τοποθεσία ιδανική για παραθεριστικό θέρετρο. Μάλιστα, αντικρύζοντας τον καταρράκτη που σχηματιζόταν λίγο βορειότερα του χωριού, θεώρησαν πως βρίσκονταν στα μέρη τους, στην αρχαία Καληδονία, κι έτσι ονόμασαν και τον καταρράκτη αυτό.

Το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, ακολουθώντας την πορεία του Κρυού Ποταμού, που τον τροφοδοτεί με νερό, έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Ξεκινά βόρεια της τοποθεσίας Ψηλό Δέντρο και ακολουθεί ανηφορική πορεία, προς το Τρόοδος. Η υψομετρική διαφορά από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη είναι 400 μέτρα (1200 μέτρα υψόμετρο στο Ψηλό Δέντρο, 1600 μέτρα υψόμετρο στο ψηλότερο σημείο) και χρειάζεται κανείς 1 — 2 ώρες για να το διασχίσει. 

Η διαδρομή είναι ολόκληρη κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, με έντονα τα αρώματα των ενδημικών δέντρων και των θάμνων δίπλα στο ποτάμι. Τον χειμώνα, το σκηνικό είναι άκρως μαγευτικό, με το μονοπάτι να καλύπτεται ολόκληρο με χιόνι στο ψηλότερο άκρο του, και το νερό να τρέχει πλούσιο και ορμητικό στο ρέμα που βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής. Είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνεις, ακόμα και μαζί με μικρά παιδιά.

Για να διασχίσεις το μονοπάτι χρειάζεται να φοράς κατάλληλα παπούτσια, κατά προτίμηση αδιάβροχα, αφού το μονοπάτι διακόπτεται αρκετές φορές από το ποτάμι.

swipe gallery

Το καλοκαίρι, αν πάρεις την απόφαση να κάνεις μπάνιο στον καταρράκτη, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το νερό είναι αρκετά κρύο, ενώ η δύναμη με την οποία πέφτει από τον βράχο είναι αρκετά μεγάλη. Όσο για τη διαδρομμή, αν επιλέξεις το σημείο εκκίνησης στον κύριο δρόμο Πλατρών — Τροόδους (απέναντι από το χώρο των κυβερνητικών κατοικιών) μπορείς να κατηφορίσεις προς το Ψηλό Δέντρο, κάτι που απαιτεί λιγότερες αντοχές και δυνάμεις. 

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.